De omgeving van de vulkaan is bedekt met een laag as

160.000 mensen op de vlucht voor Filipijnse vulkaan Taal

De Filipijnse autoriteiten houden er rekening mee dat de crisissituatie rond de actieve vulkaan Taal weken of zelfs maanden kan duren. Taal barstte begin deze week uit en spuwt nog steeds lava, as en stoom. Deskundigen houden rekening met een nieuwe, nog grotere eruptie.

Vandaag zijn nog eens 20.000 mensen door de politie gemaand om te vertrekken. Ze wonen binnen een straal van 14 kilometer van de vulkaan, het gebied dat door het vulkanisch instituut als risicozone is aangewezen.

Het aantal mensen dat vanwege Taal huis en haard moet verlaten staat op ruim 160.000. In de gevarenzone wonen ongeveer een half miljoen mensen. Tot nu toe zijn 900 mensen gewond geraakt, de meesten nadat ze in contact waren gekomen met vulkaanas.

De uitbarsting van de vulkaan zorgt ervoor dat veel dorpen bedekt zijn onder een laag as:

Dorpen bedekt onder de as, ook dieren geëvacueerd

Verreweg de meeste geëvacueerden hebben hun toevlucht gezocht in een van de honderden noodopvanglocaties, anderen bivakkeren bij familie of vrienden. Er is behoefte aan eten, water, mobiele toiletten en slaapmatjes, zeggen hulpverleners.

Op het eerste gezicht lijkt de vulkanische activiteit af te nemen, maar onder de oppervlakte is het magma nog in beweging, denken Filipijnse vulkanologen. "We hebben nog geen signalen dat het afzwakt."

Dieren achterlaten

Ook de Nederlander Arjen Loonstra moest vluchten. Hij woonde in de plaats Talisay, naast het meer waar de vulkaan in ligt. Hij en zijn vrouw zitten nu in een appartement in Calamba, een plaats die 22 kilometer verderop ligt.

Donderdag gingen ze terug naar hun huis om spullen op te halen. "Ons huisje was nog oké", zegt Loonstra. "Als het dak het houdt hebben we geluk. We hebben donderdag alles weggehaald, op een airco, ventilator en wat kasten na."

Zijn woonplaats is elke dag tussen 6.00 en 10.00 uur toegankelijk voor inwoners om hun bezittingen veilig te stellen en dieren eten te geven. "Mensen moesten hun dieren achterlaten als ze met de evacuatie mee wilden", vertelt Loonstra, "ze mochten alleen een rugzakje meenemen."

  • Arjen Loonstra
    Scheuren in het wegdek in Talisay
  • Arjen Loonstra
    Het huis tegenover dat van Arjen Loonstra
  • Arjen Loonstra
    Deze boom viel om tijdens de asregen

Niet alleen inwoners gaan in de ochtenduren naar het gebied, ziet Loonstra. Ook ramptoeristen komen kijken naar de laag as die alles heeft bedolven.

Supermarkt leeggehaald

Er zijn ook berichten van mensen die winkels plunderen. "In Agoncillo hebben mensen een hele supermarkt leeggehaald", vertelt Loonstra. "Waarschijnlijk omdat ze anders niet aan eten en drinken komen."

Hij hekelt de gebrekkige informatievoorziening van de overheid, ook op de dag van de uitbarsting. "Pas meer dan drie uur na de uitbarsting kwam een sms'je dat de alarmfase naar niveau 3 ging. Een uur daarna kwam niveau 4, maar niemand kwam iets zeggen over evacuatie. Geen megafoons, geen sirenes, geen omroepers, niks." Hij probeert vooral via mensen die het gebied in gaan aan informatie te komen.

Onder inwoners is er veel angst voor nieuw natuurgeweld. "We hebben mensen gesproken die net als wij in Talisay wonen. Ze zijn bang, weten niet waar ze aan toe zijn", zegt Loonstra. "Mensen zijn als de dood voor wat nog komen gaat. Ze vrezen een allesverwoestende uitbarsting."

De uitbarsting van de vulkaan leidde tot spectaculaire beelden, want in de rookwolken ontstond vulkanische bliksem. NOS-weerman Marco Verhoef legt uit hoe die ontstaat:

Bliksem uit de vulkaan: wat zagen we nou gebeuren op de Filipijnen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl