Roberto Alvim
NOS Nieuws

Braziliaanse minister ontslagen om beschuldiging citeren Goebbels

De Braziliaanse minister van Cultuur, Roberto Alvim, is ontslagen omdat hij in een promotiefilmpje Hitlers minister van Propaganda, Joseph Goebbels, lijkt te citeren. Alvim spreekt de aantijgingen tegen en zegt dat het toevallig is gebeurd.

De minister maakte promotie voor een nationale kunstprijs. In het filmpje zegt hij: "De Braziliaanse kunst in het nieuwe decennium wordt nationaal en heldhaftig, met een diep emotioneel besef van de dringende behoeften van de bevolking. Anders wordt het niets." Op de achtergrond is de opera Lohengrin van Richard Wagner te horen, een van de favoriete opera's van Hitler.

Ik heb hem niet geciteerd, maar de zin is op zichzelf perfect

Roberto Alvim

De uitspraak lijkt op die van Goebbels in 1933, die werd opgetekend door de Duitse historicus Longerich: "Duitse kunst zal komend decennium heroïsch, feitelijk en helemaal vrij van sentiment zijn. Het zal nationaal zijn met grote pathos en binding, of het zal niets zijn."

Alvim zegt op Facebook dat er niets mis is met zijn uitspraak en dat één zin toevallig overeenkomt met een toespraak van Goebbels. "Ik heb hem niet geciteerd en ik zou het nooit doen, maar de zin is op zichzelf perfect." Hij zegt dat de toespraak is opgesteld op basis van verschillende ideeën van zijn adviseurs. Alvim heeft niet gereageerd op het gebruik van Wagners muziek.

In de Braziliaanse politiek werd het vertrek van Alvim geëist, onder meer door de voorzitter van het Lagerhuis. Die zei dat de minister "alle grenzen heeft overschreden" met de "onacceptabele" video.

President Bolsonaro neemt afstand van de uitspraak van zijn minister en noemt de toespraak "ongelukkig". Bolsonaro zegt dat hij totalitaire en genocidale ideologieën afwijst, zoals het nazisme en het communisme. "We willen onze volledige steun uitspreken aan de Joodse gemeenschap, waar we vrienden mee zijn en veel waarden mee delen", schrijft de president op Twitter.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat een kabinetslid van Bolsonaro onder vuur ligt vanwege uitspraken die naar het nazisme verwijzen. "Minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo zei meerdere keren dat nazisme en fascisme geen rechtse, maar linkse stromingen zijn", zegt correspondent Marc Bessems. Voor Araújo had dat geen politieke gevolgen, want Bolsonaro was het met zijn minister eens.

"Het imago in het buitenland van de uiterst rechtse Bolsonaro is na een jaar regeren niet al te best", ziet Bessems. "De schandalen rond Goebbels en de nazi's maken het er ongetwijfeld niet beter op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl