AFP
NOS NieuwsAangepast

China meldt nieuwe ziektegevallen door coronavirus

Het longvirus dat vorige maand werd ontdekt in de Oost-Chinese stad Wuhan is bij nog eens vier mensen vastgesteld. Daarmee komt het aantal ziektegevallen op 59, melden onderzoekers die betrokken zijn bij de bestrijding.

Twee patiënten zijn overleden, vijf mensen zijn ernstig ziek. De uitbraak van het longvirus, dat is verwant aan SARS en MERS, begon eind vorige maand in Wuhan. Het virus werd deze week ook in Japan en Thailand geconstateerd bij mensen die in China waren geweest.

'1700 besmettingen'

Deskundigen van het MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis in Londen, die ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren, vermoeden dat er niet 59 mensen zijn besmet, maar mogelijk zelfs 1700. Onderzoeker Neil Ferguson zegt tegen de BBC dat hij zich nu veel meer zorgen maakt dan een week geleden.

De Britse schatting van 1700 infecties is "een beetje koffiedik kijken", zegt Marion Koopmans, hoofd virologie bij het Erasmus MC. Experts van de Rotterdamse universiteit doen ook onderzoek naar het coronavirus. "Die uitspraken zijn gedaan op basis van modellen waar aannames in zitten."

"Het is onduidelijk of iedereen die de infectie oploopt, ziek wordt", zegt Koopmans. "Dat weet je niet bij een nieuwe uitbraak. En besmette mensen die geen ziekteverschijnselen hebben, melden zich niet."

'Niet super-efficiënt'

Volgens de Nederlandse onderzoekers lijkt de uitbraak tot nu toe redelijk onder controle. "Op basis van de gegevens die we van China krijgen lijkt het virus niet super-efficiënt", zegt Koopmans. "De voorlopige constatering is dat het virus zich niet makkelijk verspreidt."

"Aanvankelijk leek het erop dat alle gevallen waren te herleiden naar een markt in Wuhan waar dieren werden verkocht. Maar de reizigers die in Japan en Thailand ziek werden zijn niet op die markt geweest. De vraag is: waar hebben zij het dan opgelopen?"

Het lijkt erop dat het virus in beperkte mate wordt overgedragen van mens op mens. Koopmans: "Er is een voorbeeld van twee besmette mensen uit een gezin, waarbij de een wel op de markt werkt en de ander niet. Dat kun je niet anders verklaren dan dat er besmetting heeft plaatsgevonden tussen mensen onderling. We moeten nu wachten op resultaten van onderzoek uit China om te weten wat er precies gebeurt."

Extra controles in de VS

Vanwege het virus gaan drie grote Amerikaanse vliegvelden reizigers uit Wuhan per direct extra controleren. JFK Airport in New York, San Francisco International en Los Angeles International gaan passagiers screenen op symptomen die op het virus duiden. Eerder kondigden Hongkong, Singapore, Thailand en Zuid-Korea dat ook al aan.

Reizigers op JFK hebben begrip voor de controles:

Reizigers in VS gescreend op coronavirus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl