Jean-Paul Gaultier, in juli vorig jaar bij de presentatie van zijn wintercollectie AFP

De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier heeft aangekondigd dat hij stopt met het zelf ontwerpen van zijn collecties. De haute-coutureshow van woensdag in het Théatre du Chatelet in Parijs wordt zijn laatste, daarna houdt de 67-jarige Gaultier alleen nog de zakelijke leiding over zijn merk. Het wordt het sluitstuk van een 50-jarige carrière op de catwalk die Gaultier de reputatie gaf van de bad boy van de mode-industrie.

Zijn bedrijf gaat dus gewoon door, valt op te maken uit zijn afscheidsboodschap op Twitter. "Wees ervan verzekerd dat Gaultier Paris doorgaat met een nieuw concept. Daar horen jullie zeer binnenkort meer over."

In het filmpje blikt hij ook vooruit op woensdag. "Het wordt een mooi feestje. Met veel van mijn vrienden gaan we plezier hebben tot heel, heel laat." Het modehuis zelf is niet bereikbaar voor commentaar op het aangekondigde vertrek.

Gaultier presenteerde zijn eerste collectie in 1976 en begon zes jaar later zijn eigen modelabel. Zijn stijl was vaak excentriek, provocatief en taboedoorbrekend. Zo liet hij de grenzen vervagen tussen typische mannen- en vrouwenkleding. Bekend is de bustier met puntige cups die hij ontwierp voor Madonna. Ze droeg die in 1990 tijdens haar Blond Ambition Tour.

De bustier die Gaultier in 1990 ontwierp voor Madonna AFP

STER reclame