Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Europese wielerbond bewijst Van der Poel een dienst: alle disciplines op 1 EK

Minsk is in 2021 gastheer van de eerste gecombineerde Europese kampioenschappen wielrennen. In de hoofdstad van Wit-Rusland wordt in twee weken tijd (tussen 1 en 15 augustus) gestreden om titels bij onder meer het wegwielrennen, BMX, mountainbiken en baanwielrennen.

De Europese wielerbond UEC wil voortaan elke vier jaar een dergelijk EK houden.

Er staat al een gecombineerd WK op de rol. In 2023 vinden de WK wielrennen, met dertien disciplines op het menu, plaats in de Schotse stad Glasgow.

30 medailles voor Nederland

Mocht er in 2019 een gecombineerd EK hebben plaatsgevonden, met ook titels voor beloften en junioren, dan had Nederland in twee weken tijd liefst 30 medailles gepakt. Momenteel is Nederland namelijk in het bezit van dertien Europese titels (vijf op de baan, vijf op de weg, twee in het bmx'en en één in het mountainbiken), acht zilveren medailles en negen bronzen plakken.

Het biedt Mathieu van der Poel de mogelijkheid voor twee titels te gaan; in 2018 pakte hij zilver op het EK op de weg en in 2019 reed hij naar EK-goud op de mountainbike. Het enige dat ontbreekt op het 'super-EK' op twee wielen: veldrijden. Die tak van de wielersport zal nog in de wintermaanden worden verreden.

Meer informatie over dit EK staat in onderstaande Tweet van het UEC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl