Annemiek van Vleuten tijdens de training bij de Etna
NOS Wielrennen

Trainingsbeest Van Vleuten laat (bijna) alle mannen achter zich

Het was een kort lijstje, maar het deed veel stof opwaaien op social media. Het twitteraccount Velofacts dook in de gegevens van profrenners op de sportapp Strava en achterhaalde welke renners sinds Kerstmis de meeste trainingskilometers op de teller hebben.

Tourwinnaar Egan Bernal is de nummer een met het duizelingwekkende aantal van 2.638 geregistreerde kilometers. De nummer twee legde slechts twee kilometers minder af. Wie? Niemand minder dan Annemiek van Vleuten.

Van Vleuten staat bekend als een trainingsbeest. Zo bestaat een belangrijk deel van haar seizoen uit hoogtestages en traint ze regelmatig met mannelijke teamgenoten als de gebroeders Simon en Adam Yates en Esteban Chaves. De extra inspanningen leveren haar geen windeieren op, zo blijkt uit de resultaten in de afgelopen jaren.

Zo werd ze eind september in Yorkshire voor het eerst wereldkampioen op de weg na een ijzersterke solo van liefst 105 kilometer. In december genoot ze volop van bijna een maand in Colombia, waarbij ze via social media vrijwel dagelijks stralende updates gaf van haar trainingsritjes boven de 2.000 of 3.000 meter.

Tussen kerst en oud en nieuw verbleef ze op Gran Canaria, waar haar ploeg een trainingskamp had belegd. En de afgelopen dagen trainde ze met de mannen van Mitchelton-Scott nog op de flanken van de Etna.

Annemiek van Vleuten maakt een selfie tijdens de training

Met zulke cijfers ligt overtraindheid op de loer, zou je zeggen. Maar Van Vleuten lijkt heel goed te weten waar ze mee bezig is.

Zo schreef ze op de rustdag van het negendaagse trainingskamp met haar mannelijke collega's op Sicilië op haar website: "Ik ben er aan gewend om veel volume te trainen, waardoor ik ook in staat ben om dit kamp goed te volbrengen. Je kunt niet opeens heel veel meer kilometers maken dan je normaal doet. Dat zou niet goed zijn. Dat is een proces van jaren, wat ik met mijn trainer Louis (Delahaije, red.) doe, om veel uren te maken."

'Echt één van de jongens'

"Normaal gesproken ben ik één van de sterksten van een trainingskamp, als we met de meiden gaan trainen", schrijft Van Vleuten. "Hier ben ik duidelijk de zwakste van het stel. Dus ook met een goede conditie en met 'Colombia' in de benen, ben ik hier de minste. Dat zorgt ervoor dat ik hier constant een beetje buiten mijn comfortzone train."

"Ik voel me daarbij ook wel echt één van de renners, ook al ben ik dan lid van de vrouwenploeg", vervolgt Van Vleuten. "Het is niet dat ze speciaal op me gaan wachten of me speciaal behandelen. Daar zou ik me ook heel ongemakkelijk bij voelen. Ze doen niks speciaals voor mij, dus ik ben echt één van de jongens."

Voordat Van Vleuten haar eerste wedstrijdkilometers maakt in de Omloop Het Nieuwsblad (29 februari) gaat ze zeker nog een keer op een lang trainingskamp op de flanken van de Teide op Tenerife. Na de Omloop verdedigt ze op 7 maart haar titel in de Strade Bianche.

Stravanoia

Lang niet alle profrenners gebruiken Strava. Sommige ploegen, zoals Deceuninck-QuickStep, verbieden hun renners hun data op Strava openbaar te maken. Maar dat de populariteit van de app een psychologisch effect heeft in het peloton is wel zeker.

Juist in de winterse voorbereiding op het seizoen houden de renners elkaars trainingsuren scherp in de gaten. Het Belgische dagblad Het Nieuwsblad schreef vorig jaar al over de 'stravanoia', die in het peloton om zich heen greep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl