NOS NieuwsAangepast

Schiphol, Tweede Kamer en Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix uit

Medewerkers van luchthaven Schiphol, de Tweede Kamer, onderwijsinstellingen en gemeenten door heel Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam, kunnen voorlopig niet meer thuiswerken. Op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben zij het thuiswerksysteem Citrix uitgeschakeld. Kamerleden hebben te horen gekregen dat dit tot 27 januari duurt.

Eerder genomen veiligheidsmaatregelen bleken niet altijd te werken. "Het NCSC benadrukt dat er op dit moment voor alle versies van Citrix ADC en Citrix Gateway servers geen goede, gegarandeerd betrouwbare oplossing is", schrijft het centrum.

Vorige maand bleek dat er een lek zit in de beveiliging en dat hackers dat kunnen gebruiken om bedrijfsnetwerken binnen te komen en te infecteren.

Daar werd toen een veiligheidsmaatregel voor uitgebracht, maar die blijkt dus niet goed te werken. Via het lek zouden hackers mogelijk persoonsgevoelige informatie kunnen verkrijgen. Nieuwe maatregelen ("patches") komen naar verwachting eind deze maand.

Omroep Brabant meldt dat hackers via het Citrix-lek het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben geprobeerd binnen te dringen. Eerder deze week werden hackpogingen gedaan bij vergelijkbare systemen van het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen. Ook het Zaans MC in Zaandam bevestigt dat er een hackpoging is gedaan en dat daarom eergisteren het systeem is afgesloten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt dat zo'n 200 van de 355 gemeenten werken met Citrix. Ook veel bedrijven maken gebruik van de techniek. Het ging om 700 servers in het land, zei beveiligingsexpert Ralph Moonen in Nieuwsuur.

Meer dan honderd zorginstellingen maken gebruik van de Citrix-software, zegt Z-Cert, het expertisecentrum voor ICT-security in de zorg. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat de waarschuwing is aangekomen.

Bezwaarschriften en geboorteaangifte

Door het stilleggen van de Citrix-servers kunnen op een aantal externe locaties mensen niet meer inloggen op het netwerk van de gemeenten. Hoeveel ambtenaren er in Amsterdam en Rotterdam nu niet kunnen werken vanaf een externe locatie is onduidelijk. Op de gemeentelijke kantoren kan gewoon gewerkt worden.

Ook de Friese gemeenten Achtkarspelen en Tietjerksteradeel hebben hun Citrix-server uitgeschakeld. Maandag staat er in Achtkarspelen en Tietjerksteradeel een update gepland, die de kwetsbaarheden in de server moet oplossen, schrijft Omrop Fryslân. Mensen kunnen tot die tijd niet thuiswerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl