NOS Voetbal

Jezelf even verstoppen, dat zit er bij ADO Den Haag nu niet meer in

Immers: 'Het is geen vijf voor twaalf meer bij ADO, het is twaalf uur'

Engelse trainer of niet, Lex Immers blijft gewoon lekker Nederlands praten in de kleedkamer. ADO Den Haag zal wel even moeten wennen aan Alan Pardew, maar dat geldt andersom net zo.

De Engelse manager legt in elk geval meteen de zweep erop bij de nummer zeventien van de eredivisie.

"Ik heb zelf ook in Engeland gespeeld", zegt Immers, daarmee verwijzend naar zijn tijd bij Cardiff City. "Het tempo is moordend. Je hebt geen tijd om te rusten. Het is constant doorgaan. Jezelf even verstoppen, dat zit er niet meer in."

Immers (33) kan dus aan de bak in zijn nadagen.

"Dit is ook nodig. Het is geen vijf voor twaalf meer bij ADO, het is twaalf uur. Er moeten punten gepakt worden. En dit is waarschijnlijk de manier om het tij te keren."

Pardew begint zondag meteen met een zogeheten zespuntenduel tegen RKC Waalwijk, dat bij een zege de rode lantaarn overdraagt aan ADO.

De stand onderin de eredivisie

12. FC Twente 18-19 (-11)
13. Fortuna Sittard 18-19 (-19)
14. FC Emmen 18-18 (-14)
15. PEC Zwolle 18-16 (-17)
16. VVV-Venlo 18-15 (-27)
17. ADO Den Haag 18-13 (-18)
18. RKC Waalwijk 18-11 (-21)

Van de laatste eredivisieduels wonnen de Hagenaars er maar een. "We hebben weinig respect afgedwongen met ons spel. Het moet na de winterstop echt veel beter. We kijken uit naar zondag", zegt de ervaren Britse trainer (58).

Pardew heeft een hoge pet op van de Nederlandse school. Toen de inmiddels 58-jarige trainer nog een tiener was, speelde Oranje het befaamde totaalvoetbal en stond het team twee keer op rij in de WK-finale, in 1974 en 1978. "Voor mij persoonlijk is het ook bijzonder om hier te mogen werken. Ik wil het graag goed doen."

Cultuuromslag

Het is de eerste klus van Pardew in het buitenland. "We moeten afwachten hoe dat gaat", zegt Immers over de cultuuromslag bij de club. "Maar voor mijn gevoel gaat het positief uitpakken."

Sinds de komst van Pardew is het geen moment rustig geweest in de Hofstad. Assistent-trainer Edwin de Graaf werd vervangen door Chris Powell, Martin Jol keerde terug bij de club als technisch adviseur en er kwamen nieuwe spelers: Sam Stubbs, Mick van Buren, George Thomas en Laurens De Bock.

Pardew: 'Genoten van mijn ontvangst hier bij ADO'

Met een bredere selectie verwacht Pardew een gezonde concurrentiestrijd binnen zijn groep. En een team dat aanvoelt waar de kansen liggen. "Wanneer moet je aanvallen, verdedigen, geduldig zijn of initiatief tonen? Die intelligentie mis ik op dit moment in de ploeg."

De juiste keuzes op de juiste momenten, daar is volgens de trainer veel winst te boeken in de tweede seizoenshelft.

Impulsen

"Het is helemaal niet gek wat er wordt gevraagd", vindt Immers, die als geen ander weet dat het publiek weer wat van ADO verwacht. "Maar we moeten zorgen dat we onszelf niet over de kop gaan lopen. We willen allemaal graag."

ADO laat zich verrassen door Pardew. En andersom.

De magie van het Haags Kwartiertje zal hem aanspreken. Krachten die aan het eind van de wedstrijd plotseling loskomen en die ADO ook keihard nodig heeft in de strijd tegen degradatie. De trainer is benieuwd. "Ik heb wel het liedje gehoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl