BlazeAid aan het werk
NOS Nieuws

Vrijwilligers helpen Australische boeren: 'Mooier cadeau had niet gekund'

  • Eva Gabeler

    correspondent Australië

  • Eva Gabeler

    correspondent Australië

In de bosrijke gebieden van Australië staan huizen soms nog overeind, maar is alles daaromheen verwoest. Als boeren hun vee veilig wisten te stellen, kampen ze nu met een nieuw probleem: hoe houden zij hun beesten bij elkaar en wilde dieren buiten de deur?

Door de bosbranden is een gebied twee keer zo groot als Nederland verbrand. De financiële schade loopt in de miljarden dollars. Een acuut probleem voor boeren als er een brand over hun grond is geraasd, is dat hun land niet meer is afgebakend.

De kilometers lange hekken die de honderden hectares land normaal gesproken begrenzen, zijn nu gesmolten of weggebrand. Die hekken op eigen gelegenheid repareren duurt maanden en een aannemer inhuren kost tienduizenden dollars.

Kangoeroes buiten houden

Ben Lans woont in Braidwood, op drie uur rijden ten zuiden van Sydney en bezit 40 hectare grond. Samen met zijn drie volwassen kinderen en zijn vrouw verdedigde hij zijn huis urenlang tegen de muur van vlammen die was opgerukt tot aan de voordeur.

Hoewel de bosbrand is afgewend, zijn de gevolgen daarvan dat allerminst. Lans' land was afgezet met hekken. "Om dieren binnen te houden en kangoeroes en andere dieren buiten. Maar van die hekjes is niets over."

En dus moet Lans aan de slag om zijn vee te beschermen:

'We zijn gewend aan bosbranden, maar dit is heel erg'

Het is een veelvoorkomend probleem in het uitgestrekte Australië én de reden dat vrijwilligersorganisatie BlazeAid werd opgericht in 2009. Dat jaar vormde de meest dodelijke bosbrandcrisis in de recente geschiedenis van het land. "Wij helpen bij de wederopbouw van hekken na natuurrampen, zoals bosbranden en overstromingen", zegt coördinator Dennis McGrath.

De regering heeft een noodhulpfonds van ruim 1 miljard euro beschikbaar gemaakt om getroffen Australiërs te helpen de schade te herstellen. Daarvan wordt ongeveer 60 miljoen euro vrijgemaakt voor direct getroffen boeren. Het is nog niet duidelijk onder welke omstandigheden zij in aanmerking komen. In de tussentijd komen de vrijwilligers als een welkome helpende hand.

Ik vind het ongelofelijk dat deze mensen hun vrije tijd opgeven om mij belangeloos te komen helpen.

Ben Lans over vrijwilligers BlazaAid

Lans vertelt dat hij niet zou weten waar hij moest beginnen zonder BlazeAid. Hij denkt dat het hem misschien wel een half jaar had gekost om de hekken zelf te herstellen. "Nu is het grootste gedeelte in een paar dagen hersteld dankzij een team van ongeveer twintig mensen. Ik vind het ongelofelijk dat deze mensen hun vrije tijd opgeven om mij belangeloos te komen helpen. Een mooier cadeau had ik niet kunnen krijgen."

Vrijwilligster Sarah hoorde via haar ouders over de organisatie. De studente heeft zomervakantie en wilde zich nuttig maken. Zelf heeft Sarah geluk gehad, vertelt ze. "Wij wonen net in een gebied dat tot op heden wist te ontsnappen aan de bosbranden. Wij zijn ontkomen aan de vlammen. Maar dat is voor een heleboel andere mensen niet zo. Juist daarom wil ik graag iets doen."

BlazeAid heeft kampen op tien verschillende plekken in Australië om zo de gebieden die zwaar getroffen zijn door de bosbranden te helpen. Vandaag is ook een uitvalsbasis geopend op Kangaroo Island, waar inmiddels al 160.000 hectare land is verbrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl