Kim Clijsters en Fred Hemmes jr. (tweede van rechts) AFP

Het was de bedoeling dat Kim Clijsters al bij de Australian Open weer op de tennisbaan zou verschijnen. Maar een knieblessure gooide in november al roet in het eten. De comeback van de viervoudig grandslamwinnares staat nu voor begin maart gepland. Bij het tennistoernooi van Monterrey onder de Mexicaanse zon.

De Nederlander Fred Hemmes jr., de kersverse coach van de vroegere nummer één van de wereld, heeft er zin in, maar weet ook dat het een pittige klus wordt. "Ik denk dat het een ongelofelijke uitdaging is voor de mensen om haar heen om dit tot een succes te maken."

Volgens Hemmes is de passie voor het spelletje de grootste drijfveer geweest voor de 36-jarige Belgische om het racket weer op te pakken. Maar waar het toe moet leiden, is nog onduidelijk. "Ze heeft nog niet echt een doel van 'dat wil ik halen of dit', maar ze wil gewoon veel meer het maximale uit haarzelf halen. Vooral ook de uitdaging zoeken om tegen andere spelers te spelen."

Kim Clijsters weer in training AFP

Fred Hemmes jr. was al geruime tijd als trainer actief in België en sloot zich medio 2019 bij bij de tennisschool van Clijsters. Hij wordt in het team van de Belgische de hoofdcoach en is daarmee verantwoordelijk voor een goede samenstelling van het team.

Vervolgens moet een plan worden gemaakt om naar het eerste toernooi toe te werken. Op veel problemen hoeft dat niet te stuiten, want de helft van het team heeft al eens met de Vlaamse samengewerkt.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Hemmes hoe Clijsters bij hem terecht is gekomen:

Nadat Clijsters haar comeback wereldkundig had gemaakt, zijn de trainers en Hemmes met haar gaan spelen om de boel op te starten. Hij sloot zich aan bij een trainingsstage op Tenerife en toen waren de zaken snel geregeld.

De kersverse trainer en zijn pupil kennen elkaar al langer, met name van vroeger op de baan. "De eerste keer dat ik met haar tenniste, was allemaal leuk en aardig, maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik voor haar kon betekenen. Ze heeft immers alles al meegemaakt en gewonnen."

Daarna hebben we daar nog verder over gesproken en bleek dat alles van beide kanten goed was gevallen. "Het klikte gewoon eigenlijk."

Mei 2019: Kim Clijsters op Wimbledon AFP

De grote vraag is nu alleen nog hoe ze er fysiek voor staat. Clijsters liep in november een klein scheurtje in haar knie op. "Met die knie gaat het nu goed," vertelt Hemmes.

"Ik denk dat we vanaf nu stappen vooruit kunnen maken. Het is moeilijk, want er is geen boekwerk uitgekomen voor iemand met drie kinderen die dik boven de vijfendertig is om topsport te bedrijven. Het is gewoon van dag tot dag bekijken hoe het gaat."

STER reclame