Poetin en Medvedev in de kabinetszaal in Moskou EPA

Premier Medvedev heeft het aftreden van zichzelf en zijn ploeg aangekondigd. Daarmee wil hij president Poetin de ruimte geven om een nieuwe regering samen te stellen en de grondwet aan te passen.

Medvedev wordt de tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. De nieuwe premier is ook al voorgedragen. Het wordt Michail Misjoestin, die tot nu toe de baas was van de Russische belastingdienst.

De onverwachte boodschap volgde kort op Poetins jaarlijkse toespraak tot het parlement, waarin hij voorstelt om de Russische premier voortaan door het parlement te laten kiezen. De premier wordt nu nog aangewezen door de president, die zelf rechtstreeks wordt gekozen.

Volgens Poetin is het de hoogste tijd voor een grondwetswijziging:

'Wijzigingen grondwet volledig gerechtvaardigd voor ontwikkeling Rusland'

Poetin wil een referendum houden over een wijziging van de grondwet. De bevoegdheden van het parlement zouden vergroot moeten worden, met behoud van een sterk presidentieel systeem.

Poetin wil ook strengere eisen stellen aan presidentskandidaten. Zo zouden mensen die ooit in een ander land een verblijfsvergunning hebben gehad, niet meer in aanmerking kunnen komen.

'Volslagen verrassing'

Volgens correspondent David Jan Godfroid is het aftreden van premier Medvedev en alle ministers een volslagen verrassing en is niet duidelijk wat de achterliggende motieven zijn. Ook is niet duidelijk wat Poetin beoogt met zijn voorstellen.

In buitenlandse media wordt gespeculeerd dat de voorgestelde hervormingen te maken hebben met de periode na 2024, als Poetins termijn als president afloopt. Hij mag volgens de grondwet niet nog een keer meedoen aan verkiezingen.

De BBC zegt dat weliswaar niet duidelijk is of en hoe Poetin na 2024 verder wil, maar dat hij zo meerdere opties openhoudt. Het Duitse blad Der Spiegel schrijft onder de kop Operatie machtsbehoud dat Poetin met de voorstellen eerste piketpalen slaat.

Tandem Poetin-Medvedev

Poetin leidt Rusland sinds 2000. Hij was eerst acht jaar president en liet zich daarna in die functie opvolgen door Medvedev, die Poetin vervolgens benoemde tot premier. In 2012 nam Poetin het stokje weer over en werd Medvedev minister-president. Dat bleef hij tot vandaag. Medvedev is nog wel leider van de regeringspartij Verenigd Rusland.

Medvedev en Poetin bij de start van de presidentscampagne van 2012 AFP

STER reclame