Anneleen en Annemarie Beek op de puinhopen van hun huis in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Zoektocht naar oorlogsfoto's levert zeldzaam materiaal op

Daar zitten ze, de zusjes Beek. Het is zaterdag 3 maart 1945. Van hun huis is na het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout vrijwel niets meer over. Bij het bombardement sterven ruim 550 mensen, 250 mensen raken zwaargewond. Duizenden mensen worden dakloos, onder wie de zusjes Beek. Maar de blik op hun gezichten is berustend. Bijna zelfverzekerd kijken ze de toekomst in.

De foto is 75 jaar na dato beschikbaar gesteld door Anneleen Beek, een van de zusjes. De foto symboliseert voor haar hoop, laat zij aan Omroep West weten. De hoop die haar vader heeft op de nieuwe generatie die het land weer zal opbouwen na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

In het hele land zijn nieuwe foto's opgedoken nadat het NIOD in november een oproep deed "om mee te denken over foto's die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen". Uit alle ingezonden foto's wordt vanmiddag per provincie een selectie gemaakt. Die moet leiden tot een tentoonstelling van in totaal honderd oorlogsfoto's die op 30 maart begint in de Tweede Kamer.

(Niet geïdentificeerde) Onderduikers in Krommeniedijk

Een opvallende inzending komt uit Krommeniedijk. Een vrolijk stel harmonicaspelers, in het zonnetje. Maar ook dit is een beeld uit de oorlog, om precies te zijn uit 1943. De foto is genomen achter het huis van de opa en oma van Ria Hoekstra, in Krommeniedijk. De harmonicaspelers zijn onderduikers. Maar wie het zijn? Hoelang ze ondergedoken hebben gezeten? Hoe het ze na de oorlog is vergaan?

Hoekstra heeft geen idee, zegt ze bij NH Nieuws. Ze hoopt dat de inzending van haar foto ertoe leidt dat meer bekend wordt over de mannen.

Op zoek naar gestolen voedselbonnen

Uit Arnhem komt een zeldzame foto van een razzia, in het hartje van de stad. We zien een overvalwagen, een tiental bewapende Duitse militairen. Arnhemmer Rob Zantinge vertelt bij Omroep Gelderland dat zijn opa Arend-Jan, die een winkel had op Steenstraat, de foto stiekem heeft gemaakt.

Mogelijk zijn de Duitsers op zoek naar mensen die gestolen of illegale voedselbonnen vanuit een pand in de buurt zouden verspreiden. Het is niet bekend wanneer de foto precies is gemaakt, vermoedelijk tussen 1942 en 1944.

Razzia in de Steenstraat-Bloemstraat in Arnhem

Een compleet overzicht van alle ingezonden foto's is er nog niet. Maar nu al is duidelijk dat het er vele honderden zijn. Lang niet al die foto's zijn straks te zien in de Tweede Kamer. Maar ze gaan ook niet verloren. Verschillende provinciale archieven hebben al aangegeven de foto's tentoon te stellen of ze te bewaren.

Het Noord-Hollands Archief bijvoorbeeld beschikt nu over de oorlogsfoto's van de Haarlemse fotograaf Flip Delemarre (98). Daaronder ook de foto van een meisje op een dak dat de Engelse vliegtuigen boven Haarlem verwelkomt. Een foto die Delemarre uitermate dierbaar is. Hij trouwde later met het meisje, vertelt hij aan NH Nieuws: "Van de bevrijding heb ik de foto dat zij op het dak staat, en dat heb ik toch altijd wel leuk gevonden dat ik dát heb gefotografeerd."

Meisje verwelkomt Engelse vliegtuigen in Haarlem

Advertentie via Ster.nl