Magnus Carlsen aan zet tijdens het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee
NOS Sport

Schaakkampioen Carlsen vestigt record: 111 partijen op rij ongeslagen

Magnus Carlsen heeft dinsdag bij het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee historie geschreven: de wereldkampioen bleef voor de 111de keer op rij ongeslagen in een klassieke schaakpartij en vestigde daarmee een nieuw wereldrecord.

Het vorige record, 110 ongeslagen partijen op rij, werd in 2005 gevestigd door Sergei Tiviakov, een Nederlandse grootmeester van Russische afkomst. De tegenstanders van Tiviakov waren echter van een minder kaliber dan die van Carlsen. De Noor nam het record over door dinsdag remise te spelen tegen de Nederlander Jorden van Foreest.

Carlsen had eerder gezegd dat hij nog twee partijen extra nodig had om het record te kunnen verbreken. Twee van de partijen in zijn recordreeks waren namelijk overwinningen in de Noorse competitie, dus tegen schakers van lager niveau.

Carlsen geeft toe

Maar na afloop van zijn remise tegen Van Foreest toonde hij zich toch bereid om de felicitaties in ontvangst te nemen. "Ik ben er toch voor om dit record op te eisen", zei de 29-jarige Carlsen tegen de Engelse krant The Guardian. "Mijn reeks bestaat uit 109 partijen tegen elite-tegenstanders en 111 tegen goede tegenstanders. Ik ben er blij mee."

In juli 2018 verloor Carlsen voor het laatst een schaakpartij, tegen de Azerbeidzjaan Shakhriyar Mamedyarov tijdens een toernooi in het Zwitserse Biel.

Van schaakmat naar grasmat

Woensdag is het een rustdag bij het Tata-toernooi in Wijk aan Zee. Maar dat wil niet zeggen dat de grootmeesters stil zullen zitten: zij spelen 's middags een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen Telstar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl