Bezoekers bij de snackbar 't Pleintje
NOS NieuwsAangepast

New Kids-snackbar uit Maaskantje niet in Openluchtmuseum

Snackbar 't Pleintje in Maaskantje vindt geen onderdak in het Nederlands Openluchtmuseum. Een Amsterdamse erfgoedvereniging vroeg het museum in een brief om de snackbar uit New Kids in de collectie op te nemen, omdat het voor veel dertigers een "iconisch gebouw" is.

Het museum zegt met grote zorg naar dit soort verzoeken te kijken, maar concludeert dat 't Pleintje geen representatieve en substantiële rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en dat er daardoor geen plek voor is.

De drie geschakelde bouwketen, waar de snackzaak in zit, worden binnenkort gesloopt. Er komt een nieuwe modernere snackbar voor in de plaats.

"Twee grizzlies, een bami, pikanto, twee Jos Brinkies, een sitostick, broodje warm vlees, viandel, grote portie kipnuggets en twee broodjes bapao." De snackbar in Maaskantje werd met dit soort scènes uit de serie en films van New Kids bekend:

Erfgoedvereniging Heemschut, die zich inzet voor bescherming van cultuurmonumenten en vaak op de bres staat voor behoud van bijvoorbeeld kerken, doet verwoede pogingen om de cafetaria te redden.

"De film New Kids en filmpjes die daarvoor kwamen, speelden zich af rond en in de snackbar en nu dreigt die gesloopt te worden. Eigenlijk is dit wat mij betreft een beetje erfgoed. Voor mijn generatie, ik ben 31, is dit een iconisch ding", zei Christian Pfeiffer, beleidsmedewerker van Heemschut vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij geeft niet op en zegt nu op Twitter een diepere onderbouwing te gaan aanleveren waarom het toch in het museum thuishoort.

De huidige eigenaresse van 't Pleintje zegt dat ze de actie sympathiek vindt, maar dat ze vreest dat de actie te laat is gestart. "De sloop staat voor komende week gepland. Het zou leuk zijn als de snackbar overeind blijft, maar ik denk bijna niet dat dat haalbaar is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl