NOS NieuwsAangepast

Minder inbraken en zakkenrollers, maar veel meer online fraude

Opnieuw is het aantal geregistreerde gevallen van inbraak en zakkenrollerij fors gedaald, maar de politie krijgt wel veel meer te maken met online oplichting. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van 2019.

Het is voor het eerst in jaren dat het aantal misdrijven toeneemt. Vorig jaar werden 4 procent meer misdrijven geregistreerd dan in 2018. Dat komt vooral door een stijging van de online misdaad. Betaalfraude nam met 67 procent toe en cybercrime, zoals aanvallen met gijzelsoftware, steeg met 64 procent. Het aantal bij de politie bekende gevallen van online fraude steeg met 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Voor criminelen pakketjes rondbrengen

"Jongeren willen steeds makkelijker geld scoren", zegt korpschef Erik Akerboom in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat je ziet, is dat dit de eerste criminaliteit is van jongeren, die makkelijk grotere vormen kan aannemen. Dit noemen wij instapdelicten."

"Je moet het bij de bron aanpakken", zegt Akerboom. "Jongeren krijgen aanbiedingen om voor criminelen pakketjes rond te brengen. De kunst is om iedereen zijn steentje te laten bijdragen, ook ouders en transportbedrijven. Zij moeten weten wat er hun lading zit. En het talent van jongeren moet op een goede manier worden aangewend."

Akerboom doet ook een appèl op de internetgebruikers, die volgens hem soms te goedgelovig zijn als het gaat om online aankopen. "Wees niet naïef als je achter de computer zit."

De 'traditionele' criminaliteit lijkt daarentegen nog steeds op zijn retour. Zakkenrollerij daalde ten opzichte van het jaar ervoor met 14 procent; de daling was vorig jaar zelfs 28 procent. Ook woninginbraken kwamen minder voor, 8 procent minder dan in 2018. Maar het gaat dan alleen om het aantal bij de politie geregistreerde gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl