EPA
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig in nood dumpt brandstof boven scholen VS

In Los Angeles zijn 56 mensen lichtgewond geraakt toen een vliegtuig een lading kerosine dumpte boven zes scholen. De gewonden, onder wie veel kinderen, hadden last van hun ademhaling en een geïrriteerde huid. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis, de gewonden konden worden behandeld met water en zeep.

Het toestel van Delta Airlines was net opgestegen van Los Angeles voor een vlucht naar Shanghai toen een motorprobleem werd ontdekt. De piloot wilde een noodlanding te maken, maar om dat veilig te kunnen doen moest hij eerst brandstof lozen.

Een groot deel van de kerosine kwam verneveld op de zes scholen terecht, waaronder vijf basisscholen. Veel leerlingen zagen het gebeuren. "Hij was heel dichtbij", zegt een van de kinderen, die met klasgenoten buiten was voor een gymles. "Het was een vieze lucht."

"Er kwamen waterdruppeltjes naar beneden", zei een andere leerling. "Ik dacht dat het een regenboog was, maar toen ik omhoog keek, bleek het brandstof te zijn." Het vliegtuig werd veilig aan de grond gezet.

Op deze beelden is te zien hoe het vliegtuig kerosine loost:

Door de brandstofhoeveelheid die nodig is voor de vlucht is het gewicht van vertrekkende vliegtuigen vaak meer dan het maximale landingsgewicht. Als de piloot kort na vertrek moet landen, moet hij brandstof zien kwijt te raken door rondjes te vliegen of kerosine te lozen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt het incident in Los Angeles. Voor het dumpen van brandstof gelden speciale voorschriften. Daarin staat dat kerosine bij voorkeur moet worden gedumpt boven dunbevolkte gebieden en op een bepaalde hoogte, zodat de brandstof vernevelt voor het de grond bereikt. In noodsituaties kunnen piloten van de procedure afwijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl