NOS Nieuws

Waarschuwing voor hacks bij Citrix-servers na beveiligingslek

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt gebruikers van Citrix-servers voor de kwetsbaarheid van deze servers voor aanvallen van hackers. Hun netwerk kan dan bijvoorbeeld geïnfecteerd worden met ransomware. "Deze kwetsbaarheid wordt qua ernst ingeschaald op een 9,8 op een schaal van 1 t/m 10."

De kwetsbaarheid is het gevolg van een beveiligingslek bij het Amerikaanse bedrijf, dat software levert voor bedrijven, onder meer voor 'virtuele desktops' die vanuit de cloud of een netwerk te gebruiken zijn. Het lek werd vorige maand ontdekt en door Citrix zelf bekendgemaakt.

Volgens de site security.nl lopen wereldwijd 37.000 bedrijven gevaar. In Nederland zou het om 713 bedrijven gaan. Het NCSC adviseert gebruikers van deze servers zo snel mogelijk de maatregelen te nemen die Citrix adviseert, maar dat is geen garantie dat aanvallers buiten de deur worden gehouden.

Er is voor het eind van deze maand geen update beschikbaar om het lek te dichten. Zodra dat wel het geval is, komt dat online te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl