De Iraanse taekwondoka Kimia Alizadeh
NOS Sport

Gevluchte Iraanse olympisch medaillewinnares traint in Eindhoven

Taekwondoka Kimia Alizadeh, de enige vrouw die voor Iran een medaille won bij de Olympische Spelen, traint sinds een kleine maand in Eindhoven.

Dat bevestigt de Eindhovense taekwondo-trainer Mimoun El Boujjoufi. De winnares van een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) maakte dit weekend via Instagram bekend dat ze gevlucht is, omdat ze niet langer wil leven in een land dat wordt gedomineerd door de hypocrisie.

El Boujjoufi, ook trainer van het regionaal trainingscentrum in Eindhoven, kreeg een maand geleden het verzoek of Alizadeh bij hem kon komen trainen.

Iraanse taekwondoka Kimia Alizadeh (l) in actie tegen de Spaanse Eva Calvo Gomez

"Ze was op vakantie in Europa, maar besloot met haar partner niet terug te keren naar Iran. Natuurlijk is ze welkom bij ons. We kennen haar kwaliteiten, ze is een aanwinst voor het taekwondo in Nederland", zegt El Boujjoufi.

In stilte

Of Alizadeh asiel wil aanvragen in Nederland en of ze in de toekomst voor Nederland zou kunnen uitkomen, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil bevestigen noch ontkennen of ze een visum of verblijfsvergunning heeft aangevraagd. Bronnen bij de IND zeggen dat er op dit moment geen aanvraag van haar ligt.

Alizadeh wilde eigenlijk in stilte haar toekomst bepalen, maar doordat een foto van haar verblijf in Nederland uitlekte naar Iran zag ze zich gedwongen dit weekend de openbaarheid te zoeken.

'Alles gedaan'

In haar verklaring op Instagram schrijft ze in het Farsi dat ze een van de miljoenen vrouwen is die al jaren onderdrukt worden in Iran. "Elke zin die ze me opdroegen te zeggen, heb ik gezegd", schrijft ze op haar account.

"Ik heb alles gedragen wat ik moest dragen", aldus de taekwondoka, die daarmee verwijst naar haar hoofddoek die Iraanse vrouwen verplicht moeten dragen in openbare ruimtes en dus ook bij het sporten.

Alizadeh was gisteren bij een herdenking in Eindhoven voor de slachtoffers van het neergestorte Oekraïense passagiersvliegtuig. Dat vliegtuig werd vorige week vlak bij Teheran per ongeluk neergehaald door een Iraanse afweerraket. Alle 176 inzittenden kwamen bij de crash om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl