NOS Nieuws

Man in Alaska na 20 dagen in extreme vrieskou gered dankzij SOS in sneeuw

In Skwentna in de Amerikaanse staat Alaska heeft een man ruim twintig dagen in de vrieskou op hulp gewacht nadat zijn huisje in brand was gevlogen. Zijn hond kwam om in de vlammen.

De 30-jarige Tyson Steele kon niemand bellen, omdat zijn telefoon ook in de vlammen was opgegaan. Een vriend die al een tijdje niks van hem had gehoord waarschuwde de politie. Een politiehelikopter vond hem uiteindelijk, mede dankzij de grote letters SOS in de sneeuw.

Op beelden is te zien hoe Tyson Steele naar een helikopter van de reddingsdienst wuift naast een groot SOS-teken dat hij had gemaakt in de sneeuw:

Man in Alaska na 20 dagen gered dankzij SOS in sneeuw

De brand in het huisje ontstond waarschijnlijk nadat Steele zijn houtkachel verkeerd had aangemaakt. Tegen de autoriteiten zei Steele achteraf dat hij er karton in had gedaan, om het vuur sneller aan te krijgen. "Het was een overhaaste beslissing, een grote fout", zei hij. "Ik weet dat je nooit karton in een houtkachel moet doen, ik wist dat dat problemen kon geven."

Door een vonk in de schoorsteen vatte uiteindelijk het dak van zijn woning vlam. Nog gauw probeerde hij wat belangrijke dingen te pakken zoals wat eten, kleding en een slaapzak. Zijn hond stuurde hij naar buiten, dacht hij.

"Phil zat op mijn bed en ik riep: wegwezen", vertelde Steele. Maar toen Steele zelf eenmaal buitenkwam, zag hij zijn viervoeter nergens. "Toen ik doorhad dat hij er niet was, werd ik hysterisch. Ik kon alleen maar schreeuwen." Zijn labrador bleek toch nog binnen te zijn en was niet meer te redden. "Ik heb geen woorden voor dit verlies."

Weersomstandigheden

Aanvankelijk probeerde Steele zelf hulp in te schakelen, maar dat lukte niet door de erbarmelijke weersomstandigheden. De temperaturen daalden soms wel tot 30 graden onder nul. "Een afstand lopen van een kwart kilometer, duurde minstens een dag", aldus Steele.

De dichtstbijzijnde buur woont ruim 30 kilometer verderop. Daarom bracht hij de eerste twee nachten door in een zelfgebouwde iglo, zodat hij ondertussen een schuilhut kon bouwen. Hij had zich voorgenomen daar maximaal 30 dagen in door te brengen, daarna zou hij toch hulp gaan zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl