Martijn van der Zande / NOS

Mogelijk was de handgranaat die vanochtend voor het appartementencomplex van burgemeester Henny van Kooten (SGP) van Maasdriel werd gelegd niet bedoeld voor de burgemeester. Het Brabants Dagblad schrijft dat het explosief waarschijnlijk de zoon van een van de eigenaren van een fruitbedrijf moest intimideren.

Die woont in hetzelfde wooncomplex in Kerkdriel als Van Kooten. Het bedrijf wordt al langer bedreigd door criminelen, omdat werknemers in anderhalf jaar drie keer een partij drugs in een lading fruit uit Zuid-Amerika vonden. Dat werd tot ergernis van de criminelen meteen aan de politie gemeld.

Vervolgens blunderde het OM in de zaak door namen en adressen van werknemers in het strafdossier te zetten.

Geschrokken

Zowel de politie als het OM wil niets zeggen over het mogelijke motief achter de granaat in Kerkdriel. In een eerste reactie liet burgemeester Van Kooten vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal weten vooral geschrokken te zijn, omdat hij het idee had dat hij het doelwit was van de criminelen.

In zijn gemeente staat hij erom bekend criminaliteit actief te bestrijden. Zo liet hij recent nog een groot aantal controles houden op campings en sloot hij drugspanden. "Maar je leest vooral in kranten dat burgemeesters worden bedreigd", zei hij.

In een latere reactie sloot hij niet uit dat de granaat mogelijk toch voor een ander was. "Maar dat moet onderzoek uiteindelijk uitwijzen."

Ontruiming

Het explosief werd vanochtend vroeg gevonden in het Gelderse dorp door een krantenbezorger in een steeg bij het Gasthuisplein, tussen een winkelcentrum en voor de centrale entree van het appartementencomplex. In de loop van de ochtend werd de granaat door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zegt dat de granaat op scherp stond. "Het beschermkapje was eraf." Om die reden werd na de vondst meteen de EOD ingeschakeld en een flink aantal voorzorgsmaatregelen getroffen.

Zo werden de woningen rond de steeg ontruimd en bleef het winkelcentrum gesloten. Tientallen bewoners werden opgevangen in het gemeentehuis.

STER reclame