Een van de grootste zoetwatervissoorten ter wereld is officieel uitgestorven. Het gaat om de Chinese lepelsteur, die in de langste rivier in Azië leefde. De vissoort werd voor het laatst in 2003 door onderzoekers waargenomen. Hij kon 7 meter lang worden en tot 450 kilo wegen.

De vis is uitgestorven door toedoen van de mens, concluderen Chinese onderzoekers. De vissoort wist 200 miljoen jaar te overleven en was tot de jaren 70 een normale verschijning in de Jangtsekiang. Overbevissing en het aanleggen van dammen in de rivier hebben er vermoedelijk voor gezorgd dat er een einde aan de Chinese lepelsteur gekomen is.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de lepelsteur tot beschermde diersoort verklaard en in 2009 werd het dier bestempeld tot ernstig bedreigd. Dat heeft niets uitgehaald. Vissers die recent naar sporen zochten van de vis, vonden helemaal niets. Daarom zijn Chinese experts er nu van overtuigd dat de vis tussen 2005 en 2010 compleet is verdwenen.

De vissoort was, los van zijn omvang, ook speciaal door zijn zwaardvormige snuit. Deze werd gebruikt om naar elektrische signalen van kreeftjes en vissen te speuren. Het is een "verwijtbaar en onherstelbaar verlies", zegt onderzoeksleider Qiwei Wei van de Chinese Academie voor Visserijwetenschappen, die tientallen jaren naar het dier heeft gezocht, tegen National Geographic.

STER reclame