Demonstranten renden met drie vingers in de lucht, als verwijzing naar de film The Hunger Games Reuters

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor meer democratie. Ze liepen een zogenoemde 'hardloopwedstrijd tegen de dictatuur', riepen leuzen tegen het leger en staken drie vingers op, verwijzend naar de films The Hunger Games waarin mensen worden onderdrukt.

Het is een van de grootste demonstraties in jaren tegen de regering in Thailand. In het Aziatische land kwam oud-generaal Prayut Chan-o-cha in 2014 via een staatsgreep aan de macht. Hij werd vorig jaar bij verkiezingen gekozen tot premier, maar critici zeggen dat die verkiezingen oneerlijk en chaotisch waren. De slechte economische situatie draagt verder bij aan de ontevredenheid in het land.

In Bangkok werd een hardloopwedstrijd gehouden tijdens de demonstratie:

Mars tegen dictatuur in Thailand: 'Alles is slechter'

Ook buiten de hoofdstad gingen groepen mensen de straat op voor vergelijkbare hardloopwedstrijden. De aanleiding voor het grootschalige protest is de mogelijke ontbinding van een relatief nieuwe progressieve politieke partij. Bij de afgelopen verkiezingen deed de Future Forward Party van miljardair Thanathorn Juangroongruangkit het goed.

Ontbonden

De anti-regeringspartij werd uit het niets de op twee na grootste fractie in het parlement. De razendsnelle groei van de partij ging volgens de regering gepaard met wetsovertredingen. Betogers gaan ervan uit dat de partij schuldig wordt bevonden, en wordt ontbonden.

Er was ook een tweede demonstratie in Bangkok, van mensen die juist voor de regering betoogden. Volgens de organisatoren kwamen daar net zoveel mensen op af.

STER reclame