Marita Kramer vliegt door de lucht in Sapporo
NOS Sport

Nederlands-Oostenrijkse Kramer zorgt voor primeur in skispringen

Sara Marita Kramer heeft zaterdagmiddag voor een primeur gezorgd. De pas 18-jarige skispringster heeft voor het eerst een overwinning behaald in het wereldbekercircuit. Dat deed ze onder de Oostenrijkse vlag, maar de overwinning heeft ook een flink Nederlands tintje. Kramer is geboren en getogen in Nederland en is pas op haar elfde naar Oostenrijk verhuisd.

Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Sapporo bleef Kramer de olympisch kampioene van Pyeongchang Maren Lundby met maar liefst vijf punten voor.

De familie Kramer is elf jaar geleden vanuit Apeldoorn naar Oostenrijk verhuisd en het gezin was te volgen in het televisieprogramma Ik Vertrek. Het 16-jarige zusje van Kramer, Femke, komt in het biatlon uit onder de Oostenrijkse vlag en wordt ook gezien als aanstormend talent.

Deur voor Nederland staat open

Afgelopen zomer liet Sara Marita aan de Tubantia weten open te staan om voor Nederland te springen: "Het zou wel heel gaaf zijn als we ooit voor Nederland uitkomen." De Nederlandse bond voor skispringen kan momenteel alleen niet de faciliteiten bieden die Kramer nodig heeft, waardoor ze voorlopig voor Oostenrijk blijft uitkomen.

Horst Tielmann, technisch adviseur van de Nederlandse Skivereniging, geeft bij de Tubantia aan dat Kramer nog altijd op de radar van Nederland staat: "Als Sara aangeeft dat ze voor Nederland wil uitkomen, dan gaan we er alles aan doen."

Kramer is de laatste jaren bezig om naam te maken in het schansspringen.

Vorig jaar won ze al twee wedstrijden in de Continental Cup, het één na hoogste niveau. Dit seizoen heeft ze elke wereldbekerwedstrijd namens het Oostenrijkse team gesprongen en behaalde ze op zaterdag dus haar eerste overwinning op het hoogste niveau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl