NOS Nieuws

'Bedrijf in Emmen deed jaren niets om werknemers te beschermen tegen gif'

Het luchtfilterbedrijf AAF International in Emmen heeft diverse waarschuwende rapporten over de veiligheid in het bedrijf genegeerd, schrijft het Dagblad van het Noorden. Daardoor werden tientallen medewerkers jarenlang blootgesteld aan een giftige stof; beschermende maatregelen bleven uit.

In de lijm die het bedrijf gebruikte zat formaldehyde, een kankerverwekkende stof die de ogen en luchtwegen kan irriteren. Medewerkers in Emmen klaagden over benauwdheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Zeker één oud-medewerker heeft longkanker, waarvoor hij AAF verantwoordelijk houdt.

In oktober 2017 werd de betreffende afdeling gesloten door de Inspectie SZW. Enkele maanden later werden bij een inval rapporten en andere documenten in beslag genomen. Twee leidinggevenden worden nu door het Openbaar Ministerie vervolgd. Op 23 januari is er een regiezitting in de zaak.

Geen ventilatie

Het Dagblad van het Noorden heeft nu rapporten in handen waaruit blijkt dat AAF al in 1999, 2008 en 2010 door de eigen arbodienst werd gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's. In het rapport uit 2008 staat dat het "absoluut noodzakelijk is verbeteringen door te voeren".

Er waren concentraties formaldehyde gemeten die 22 keer boven de wettelijke grenswaarde liggen. Medewerkers waren niet op de hoogte van de risico's, de ventilatie was onvoldoende en beschermende kleding ontbrak.

De advocaat van AAF zegt in de krant dat de top van het luchtfilterbedrijf "ontzettend geschrokken" is van de gang van zaken. "Het staat vast dat de hoogste bazen van niks wisten", zegt advocaat Peter Koops. Wel is er "bereidheid om wat te compenseren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl