Francesco Antonucci heeft FC Volendam op voorsprong gezet

Koploper Cambuur verliest topper, De Graafschap profiteert

Terwijl de clubs in de eredivisie nog een week de tijd hebben om wat puntjes op de i te zetten, is de Keuken Kampioen Divisie al aan de tweede seizoenshelft begonnen. En met SC Cambuur-FC Volendam stond er meteen ook een topper op het programma. Met een opvallende uitslag: de koploper ging in eigen huis met 2-1 onderuit.

Volendam, dat in september na een vroege rode kaart met 0-4 op de broek had gekregen, kwam al na zeven minuten op voorsprong. Cambuur-verdediger Doke Schmidt wist in de opbouw geen medespeler te bereiken en slaagde er vervolgens net niet in de Volendamse tegenaanval te onderbreken. Francesco Antonucci profiteerde koel.

Cambuur ging daarop op zoek naar gaatjes in de defensie van de gasten, die voor de gelegenheid niet met de gebruikelijke drie spitsen opereerden, maar met twee aanvallers en vier middenvelders. De thuisploeg kwam voor rust niet verder dan een schot voorlangs van Robert Mühren en een kopbal van dichtbij in de korte hoek van Jarchinio Antonia die doelman Nordin Bakker tot hoekschop verwerkte.

Veilige haven

Kort na de pauze leek een Volendamse aanval door het midden te stranden, maar Derry Murkin slaagde erin de bal toch mee te krijgen en vervolgens achter Sonny Stevens te prikken: 0-2. Hij had zijn ploeg even later in veilige haven kunnen koppen, maar hij verzuimde in vrije positie een hoek te kiezen.

Robert Mühren

Cambuur putte moed uit die misser en kreeg loon naar werken toen Jamie Jacobs slim voor zijn man kwam en met zijn vijfde treffer in de laatste zes wedstrijden voor de aansluiting zorgde. Mühren was daarna nog dicht bij de gelijkmaker, maar de volley van de spits vloog over het doel van Bakker, net als zijn kopbal in de extra tijd.

De Graafschap op valreep winnaar

De Graafschap, de nummer drie achter Jong Ajax die maandag via winst op Jong PSV naast Cambuur kan komen, dreigde amper te gaan profiteren van de misstap van de koploper. De Doetinchemmers keken tegen Jong FC Utrecht bij rust tegen een 1-0 achterstand door een strafschop van Jeredy Hilterman.

Pas halverwege de tweede helft kon Leeroy Owusu wat terugdoen. Omdat lat en paal in de weg stonden bij inzetten van Ralf Seuntjens leek er niet meer dan een gelijkspel in te zitten voor de thuisploeg.

Ralf Seuntjens werd uiteindelijk wel de matchwinnaar

Totdat ver in de extra tijd Seuntjens optimaal profiteerde van een misverstand in de Utrechtse verdediging en de bal in een leeg doel kon schuiven: 2-1. Het was zijn honderdste treffer in de eerste divisie.

In de subtop lieten Excelsior en NAC Breda wel steken vallen. De Rotterdammers kwamen bij hekkensluiter FC Dordrecht niet verder dan 1-1. Bij NAC zat Willem Weijs op de bank in plaats van de op Oudjaarsdag ontslagen hoofdtrainer Ruud Brood. Hij zag zijn ploeg niet scoren bij Helmond Sport, de nummer negentien van de ranglijst: 0-0.