Vuurwerkbranche steunt oproep voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

De vuurwerkbranche in Nederland steunt de oproep van politie, hulpverleners en de burgemeesters van grote steden om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Deze soorten vuurwerk zijn goed voor ongeveer 15 procent van de inkomsten van de vuurwerkbranche.

"De huidige problemen bij de jaarwisseling, waarbij vandalisme en geweld door een kleine groep een schaduw werpt over de gehele jaarwisseling zijn niet in lijn met de feestelijke traditie die wij voor ogen hebben", zegt Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die verkopers en importeurs van vuurwerk vertegenwoordigt.

BPN wil dat de bestrijding van illegaal vuurwerk wordt geïntensiveerd en dat de handhaving wordt verbeterd. Daarvoor moeten volgens de vuurwerkbranche ook meer middelen worden vrijgemaakt.

De BPN wil samen met politie, burgemeesters en overheid tot een "safetydeal" komen waarin de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling zijn opgenomen. Daarmee kan "de oudejaarsviering weer een veilig en feestelijke gebeurtenis worden met veilig en stabiel siervuurwerk waar wij als branche voor staan", aldus de BPN.

'Beter dan een algeheel vuurwerkverbod'

"Voortschrijdend inzicht" noemt Marcel Teunissen van BPN in Nieuws en co op NPO Radio 1 de ommezwaai van de branchevereniging. "We nemen een verantwoordelijkheid en hopen daarmee problemen weg te nemen."

Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen lopen handelaren zo'n 15 tot 20 procent van hun omzet mis, denkt Teunissen. Het gaat dan vooral om knalvuurwerk, want vuurpijlen zijn volgens Teunissen "een beetje achterhaald". "Tegenwoordig zijn cakes en compounds heel populair. Boxen die je op de grond zet en van waaruit op een veilige manier vuurwerk wordt afgeschoten.

Met het steunen van een gedeeltelijk vuurwerkverbod hoopt de branche te voorkomen dat er een algeheel vuurwerkverbod komt. Hoewel veel handelaren bang zijn dat ze omzet mislopen "denk ik dat een handelaar banger is voor het verliezen van de totale omzet dan alleen dit deel", aldus Teunissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl