Tom Mulder in 1975 ANP

Voormalig radio-dj Tom Mulder is overleden op 72-jarige leeftijd. Dat heeft oud-Radio 10-directeur Erik de Zwart laten weten.

Mulder begon in 1969 bij Radio Veronica onder het pseudoniem Klaas Vaak. Na enkele jaren stapte hij over naar de TROS, waar hij de programma's Vijftig pop of een envelop en De Havermoutshow presenteerde.

Zo klonk 'Vijftig pop of een envelop':

Ook maakte hij voor de TROS tv-programma's als Ter land, ter zee en in de lucht. In de jaren 90 ging Mulder bij Radio 10 Gold werken, waar hij ook programmadirecteur werd. In 2004 kreeg hij een hersenbloeding en daarom stopte hij twee jaar later met zijn werk.

Mulder kreeg in 2004 de Marconi Oeuvre Award, die vanwege zijn hersenbloeding werd opgehaald door Erik de Zwart.

Luister hier naar het portret dat verslaggever Bart Kamphuis in 2003 maakte van Tom Mulder (begint na 8 sec):

Portret van Tom Mulder

"Hij was een van de grote mannen van de Nederlandse radio", zegt De Zwart. "Een groot radioman is heengegaan. Hij was een man met een geheel eigen stijl. Hij viel op omdat hij in de jaren 70 de Amerikaanse manier van radiomaken introduceerde, met een typische intonatie."

De laatste jaren leidde hij in Loosdrecht een teruggetrokken leven, zegt De Zwart. "Hij verzamelde nog steeds treinen en voelde zich daar happy bij. Door de goede zorgen van zijn vrouw Simone heeft hij de laatste maanden toch nog een hele mooie tijd gehad." Op zijn Facebookpagina haalde Mulder nog zo nu en dan herinneringen op aan vroeger.

Mulder overleed op 2 januari na een kort ziekbed. Hij is dinsdag in besloten kring gecremeerd.

'Prijzenslag' met presentator Hans Kazan en Tom Mulder, die enige tijd het commentaar verzorgde ANP

STER reclame