ANP

Het station in Leeuwarden is vanmiddag enige tijd afgesloten geweest na de vondst van een jerrycan met een onbekende vloeistof. Het voorwerp was vastgemaakt in een trein. Het station werd ontruimd en er reden enige tijd geen treinen van en naar de Friese hoofdstad.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd opgeroepen om te onderzoeken of de vloeistof een gevaarlijke situatie oplevert. Zij hebben de jerrycan meegenomen voor verder onderzoek. Het is nog onduidelijk om welke vloeistof het gaat, maar volgens een woordvoerder is er geen ontploffingsgevaar.

De EOD onderzoekt de jerrycan

De politie heeft een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid. Een ooggetuige had het signalement van de man doorgegeven aan de politie. Hij zou de jerrycan achter hebben gelaten. De man wordt verhoord.

Alle reizigers hebben de trein verlaten en eerst waren twee sporen ontruimd, maar later besloot de politie om het hele station af te zetten. "Veiligheid gaat voor alles", zegt een politiewoordvoerder daarover. "Liever te veel dan te weinig, je kunt het maar een keer goed doen."

Hoewel de ontruiming voorbij is, zal het nog even duren voordat alle treinen van NS en Arriva rondom Leeuwarden volgens dienstregeling rijden.

STER reclame