Resten van het gecrashte vliegtuig nabij Teheran
NOS Nieuws

'Ramptoestel Iran probeerde terug te keren naar vliegveld'

De piloten van het Oekraïense vliegtuig dat in Iran is verongelukt, hebben voor de crash niet om hulp gevraagd. Wel zouden ze hebben geprobeerd om terug te keren naar het vliegveld. Dat zijn de eerste bevindingen van het Iraanse onderzoek naar de vliegramp, waarbij 176 mensen om het leven kwamen.

Het onderzoeksteam heeft de twee zwarte dozen van het vliegtuig in handen. Deze bevatten data en communicatie in de cockpit die van groot belang kunnen zijn voor het onderzoek. Er werd rekening mee gehouden dat de informatie deels verloren was gegaan.

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines stortte gisteren neer kort na het vertrek van de internationale luchthaven van Teheran. Aan boord zaten 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïeners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Mogelijk hebben sommige passagiers een dubbele nationaliteit.

Er is weinig van het verongelukte toestel over:

Eerste beelden vliegtuigcrash Oekraïens passagiersvliegtuig

De onderzoekers hebben nog geen duidelijke oorzaak van de crash kunnen achterhalen. Er zou in ieder geval sprake zijn van een plotselinge noodsituatie, waarna er brand uitbrak.

Persbureau Reuters meldt dat westerse inlichtingendiensten geen signalen hebben dat het vliegtuig is neergehaald. Volgens een anonieme bron is een technisch mankement de meest waarschijnlijke oorzaak van de crash.

Nationale rouw

De Iraanse onderzoekers hebben inmiddels vanuit Oekraïne versterking gekregen. In een bericht op Facebook schrijft de Oekraïense president Zelensky dat alle mogelijke oorzaken van de ramp moeten worden onderzocht. Ook een raketinslag wordt niet uitgesloten.

Zelensky heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Ook Canada hoopt zich te kunnen voegen bij het onderzoeksteam, zei premier Trudeau gisteren. Hoewel het land geen diplomatieke banden met Iran onderhoudt, is hij ervan overtuigd dat Canadese onderzoekers een "aanzienlijke bijdrage" kunnen leveren. Vandaag zullen de Iraanse en Canadese ministers van Buitenlandse Zaken elkaar spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl