
Nederland onderhandelt over 'kopen' duurzame energierechten
Nederland onderhandelt met meerdere Europese landen over de aankoop van duurzame energierechten. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eind dit jaar moet 14 procent van de in Nederland opgewekte energie duurzaam zijn volgens Europese doelstellingen, maar dat dit doel gehaald wordt lijkt bijna uitgesloten. Door rechten op te kopen van landen met een overschot voorkomt Nederland sancties uit Brussel.
Tot voor kort voelde de politiek weinig voor het opkopen van rechten van andere landen, maar de tijd om het probleem zelf op te lossen raakt op en waarschijnlijk is dit nu de enige manier om aan de Europese regels te voldoen.
Luxemburg, dat net als Nederland onderaan bungelt als het gaat om energiewinning uit zon en wind, ging Nederland voor en kocht rechten in Estland en Litouwen. Formeel heeft het kabinet nog niet tot het opkopen van de rechten besloten, maar de onderhandelingen maken deze oplossing wel waarschijnlijk.
“Als het geld naar andere landen gaat, komen er geen banen en economische kansen voor Nederlandse bedrijven en dat vinden wij zonde.
Olof van der Gaag vertegenwoordigt de Nederlandse producenten van duurzame energie. Hij begrijpt dat het kabinet onder tijdsdruk onderhandelt over het opkopen van duurzame energierechten, maar vindt het teleurstellend dat het zo ver dreigt te komen. "Het betekent dat Nederland waarschijnlijk wel een paar honderd miljoen euro kwijt is aan duurzame energieprojecten in het buitenland. Dat vinden wij heel erg jammer, want als het geld naar andere landen gaat, zorgt dat niet voor banen en economische kansen voor Nederlandse bedrijven en dat vinden wij zonde."
Nederland is wel bezig met een inhaalslag als het gaat om energie uit zon en wind. Met name de aanleg van grote windmolenparken op zee maakt dat Nederland in 2030 70 procent van de elektriciteit duurzaam kan maken. Voor de warmtevoorziening zal voorlopig nog veel aardgas nodig zijn.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weet nog niet wanneer de uitkomst van de onderhandelingen over de aankoop van duurzame energierechten bekendgemaakt wordt.
- liveblog
Bijna alle bewoners woonzorgcentrum in Wolvega besmet • Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad
Het coronanieuws van dinsdag 2 maart.
Nederland wil strafrechtelijk onderzoek naar sjoemeldiesels
De afgelopen maanden kon het OM vragen van Nieuwsuur over deze zaak niet beantwoorden. Vandaag bleek dat het ministerie pas op 19 januari zelf aangifte heeft gedaan.
Na een dalletje is er weer stijgende inflatie, moeten we ons zorgen maken?
Hoe hard ons geld minder waard wordt, heeft invloed op de enorme schuldenbergen die overheden en bedrijven tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd.