NOS Nieuws

Minder agressie in gevangenis door soepeler regime

Agressie door gedetineerden neemt sterk af als het regime binnen de gevangenismuren wordt versoepeld. Het geven van meer vrijheden en verantwoordelijkheid leverde 60 procent minder incidenten op. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University en de Universiteit Leiden.

De onderzoekers volgden 1000 gedetineerden over een periode van bijna twee jaar in de Penitentiaire Inrichting Nieuwegein. In het laatste jaar werd het regime versoepeld en kregen de deelnemers meer vrijheden.

Gedetineerden moesten vanaf dat moment zelf boodschappen bestellen en eten maken. Ook kregen ze een telefoon in de cel en werden de bezoekersruimten gezelliger ingericht.

Verder kregen de deelnemers toegangspasjes voor de eigen cel, daarmee konden ze hun eigen deur tijdens recreatietijd van buitenaf afsluiten.

Dit helpt allemaal om agressie te verminderen

"Een streng regime lijkt misschien goed om gedetineerden 'kort te houden', maar leidt uiteindelijk tot méér in plaats van minder ongewenst gedrag", schrijven de onderzoekers.

Ben Vollaard van Tilburg University benadrukt dat gedetineerden door het nieuwe regime alsnog gewoon hun straf uitzitten. "De gedetineerden zitten iedere nacht van 16.45 uur tot 7.30 uur vast, daar veranderen we niets aan. Wat we wel veranderden is hoe hun dag er verder uitziet."

Volgens de onderzoekers zorgt minder agressie tijdens de detentie ook voor beter gedrag na detentie. "Uiteindelijk komen al deze mensen vrij en uit eerdere onderzoeken bleek al dat de kans op terugval bij ex-criminelen veel groter is als ze veel agressie hebben ervaren in de gevangenis."

Volgens de onderzoekers is het nieuwe, soepelere, regime landelijk in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl