Royal Agio Cigars

De Brabantse sigarenmaker Royal Agio Cigars heeft zijn medewerkers een flinke bonus beloofd, nu de overname van het bedrijf definitief is. Het familiebedrijf verdeelt 10 miljoen euro onder de 3200 medewerkers die voornamelijk in Nederland, Sri Lanka en de Domincaanse Republiek werken. Dat maakte de familie Wintermans bekend.

Koninklijke Agio was 115 jaar in handen van de familie, met het hoofdkantoor in Duizel. Het bedrag wordt verdeeld naar rato van salaris en dienstjaren: wie er langer werkt, krijgt meer. Ook uitzendkrachten die langer dan een jaar bij het bedrijf zijn, krijgen een geldbedrag.

"Het nieuws is enorm goed gevallen bij het personeel", vertelt marketingdirector Wiljo van Maren. "Toen bekend werd dat het bedrijf verkocht werd was er eerst verdriet, daarna boosheid en vervolgens berusting. De verkoop zorgde voor twijfel bij mensen die zolang voor de familie hebben gewerkt. 'Ze laten ons in de kou staan', was het gevoel. Maar nu zeggen ze: 'We hebben ons toch niet in ze vergist'".

Van Maren kreeg een filmpje toegestuurd van het moment dat het nieuws in de Dominicaanse Republiek bekend werd: "Daar stonden mensen te huilen, ze omhelsden elkaar en ze dansten samen." En: "Voor hen is deze geste mogelijk nog waardevoller, want zij hebben daar geen sociaal vangnet, zoals wij in Nederland hebben."

Toekomst personeel

Of medewerkers in de toekomst van zo'n vangnet gebruik moeten maken, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de familie Wintermans zijn er bij de overname geen afspraken gemaakt over hoe het bedrijf er in de toekomst uit zal zien en of het personeel hun baan kan behouden.

Vorig jaar begonnen de eigenaars de gesprekken met overnamekandidaat Scandinavian Tobacco Group (STG). "De beslissing om het bedrijf te verkopen was niet makkelijk", legt CEO Boris Wintermans uit in een persbericht. "We hebben een fantastisch bedrijf met enorm betrokken medewerkers en loyale zakenpartners. Met sommigen doen we zelfs al vijftig jaar zaken. Maar door de twee bedrijven samen te voegen is het beter bestendig tegen de almaar toenemende wet- en regelgeving."

Ook Van Maren weet niet hoe het verder gaat: "STG gaat de komende dagen het personeel inlichten over het proces dat wordt gestart en hoe de bedrijven gaan integreren." Zelf gelooft hij dat de overname het bedrijf sterker maakt: "Deze move van de familie is het beste voor de zekerheid van het bedrijf in de toekomst. Want er is veel onzekerheid, niet door de overname, maar wat er in de tabaksbranche gebeurt door de wet- en regelgeving."

Tweehonderd gulden

In 1904 leende Jacques Wintermans 200 gulden van zijn vader om het bedrijf op te zetten. Vier generaties later, in 2018, behoorde het bedrijf met een omzet van 133 miljoen euro tot de vier grootste sigarenproducenten ter wereld. Royal Agio heeft fabrieken in Nederland, België, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek.

Scandinavian Tobacco Group zou 210 miljoen euro hebben betaald voor de overname.

STER reclame