Thomas Thabane AFP

De premier van het Afrikaanse land Lesotho, Thomas Thabane, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op zijn echtgenote. De beschuldiging komt van een lokale politiechef met wie de premier een conflict heeft.

De vrouw van Thabane werd in 2017, twee dagen voor de inauguratie van haar man, doodgeschoten in een van de buitenwijken van de hoofdstad van Lesotho. Er zou sprake zijn geweest van een familievete, maar de daders zijn nooit gepakt. Korte tijd later trouwde Thabane met zijn huidige vrouw.

Op sociale media gaat nu een brief rond van de politiechef aan premier Thabane. Hierin schrijft de politieman dat hij heeft ontdekt dat er vanaf de plaats van de moord is gebeld met het mobiele nummer van de premier. De politiechef wil van Thabane weten van wie dat telefoontje was.

Het kamp van premier Thabane spreekt de beschuldigingen tegen en betwijfelt of de brief echt is. Volgens Thabane is de politiechef een lastercampagne begonnen omdat hij hem wil ontslaan. De politiechef zou volgens Thabane verantwoordelijk zijn voor een golf van geweld tegen de bevolking.

Een woordvoerder van de premier zegt dat Thabane de brief nooit heeft gezien. "We zijn erg verbaasd en kunnen niet goed reageren op een brief waarvan we niet kunnen controleren of deze authentiek is."

Volgens de politiechef is het geweld tegen de bevolking helemaal niet de reden voor zijn dreigende ontslag. De premier zou juist van hem af willen omdat hij kan aantonen dat Thabane betrokken was bij de moord op zijn vrouw.

STER reclame