Peter Koelewijn (rechts) met burgemeester Broertjes van Hilversum Omroep MAX

Zanger Peter Koelewijn is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Dat maakte de 79-jarige rocker zelf bekend in het radioprogramma De MAX op NPO Radio 5.

Komende woensdag is het precies zestig jaar geleden dat de single Kom van dat dak af! van Peter Koelewijn en zijn Rockets voor het eerst op de radio werd gedraaid. Het nummer kwam in 1960 op nummer 1 in de Nederlandse en Belgische hitlijsten. Ook nu wordt het nog veel gedraaid.

Het lintje kreeg Koelewijn van burgemeester Broertjes van Hilversum tijdens een bijeenkomst in de Wisseloord Studios in Hilversum. Daarbij waren ook alle nog levende leden van de Rockets. Volgens Broertjes heeft Koelewijn "op allerlei vlakken een onuitwisbare stempel op de Nederlandse popmuziek gedrukt" en is de onderscheiding verdiend vanwege "de enorme staat van dienst en zijn inzet voor de Nederlandse popmuziek".

Koelewijn werd naar het café van het complex gelokt onder het mom van een boekpresentatie. "Ik sta nog steeds perplex, ik ben ook heel erg trots", zei hij in het radioprogramma. "Het is niet alleen een koninklijke onderscheiding, maar ook een onderscheiding van Nederland, zo zie ik het."

Rijden onder invloed

De zanger zou eerder ook al een koninklijke onderscheiding krijgen, maar dat ging niet door omdat hij in 1999 was aangehouden voor rijden onder invloed. "Dat is geen overtreding maar een misdaad, en terecht", zei hij op NPO Radio 5. "Frits Spits had zich jaren later ongelofelijk druk gemaakt voor een onderscheiding voor mij, maar toen zei de burgemeester dat ik veroordeeld was. Dan krijg je 'm niet. Nu is het verjaard."

De zanger zegt de onderscheiding goed te gaan vieren. Op de vraag of hij ongelofelijk goed gaat slapen vannacht antwoordde hij: "Ik ga eerst eens ongelofelijk goed drinken. En ik ga geen auto meer rijden."

STER reclame