De Morandi-brug kort na de ramp in augustus 2018
NOS Nieuws

Italiaanse premier haalt hard uit: 'Ernstige nalatigheid bij brugramp Genua'

De ramp met de brug in Genua die in 2018 instortte, was het gevolg van "ernstige en onvergeeflijke nalatigheid". Dat zegt de Italiaanse premier Conte in de krant La Repubblica naar aanleiding van een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Transport.

Premier Conte trekt fel van leer in de krant. "In het stadium van het onderzoek waar we nu in zijn beland, kan ik zeggen dat het duidelijk is dat iemand fouten heeft gemaakt."

Volgens correspondent Angelo van Schaik zijn de uitspraken van Conte opmerkelijk. "Het is de eerste keer dat hij zich zo expliciet uitlaat over de verantwoordelijkheid van de ramp. Eerder deden een paar ministers dat wel al."

Dit zijn camerabeelden van de brugramp:

Nieuwe beelden instorten Morandi-brug in Genua

Al sinds de ramp wordt er gewezen naar de exploitant van de brug, Autostrade per l'Italia. Er zou veel mis zijn geweest met het onderhoud van de brug. "Uit een eerder rapport is gebleken dat de sensoren die de brug moesten controleren al sinds 2015 niet werkten en van twee pijlers was bekend dat er problemen waren", vertelt Van Schaik.

43 doden

In augustus 2018 stortte een deel van de Morandi-brug in. Veel auto's vielen in de diepte en 43 mensen kwamen om het leven. Bijna een jaar later werden de restanten van de brug opgeblazen. Inmiddels is begonnen met de bouw van een nieuwe brug. Die is ontworpen door architect Renzo Piano en moet in april van dit jaar klaar zijn.

Nu het onderzoek naar de oorzaak van de ramp klaar is, zal het Italiaanse kabinet moeten beslissen over de vergunning van Autostrade. Van Schaik: "De politiek moet nu gaan kijken of Autostrade de snelwegen waar het nu tol heft mag blijven beheren. Autostrade zelf heeft al gezegd dat als de vergunning wordt ingetrokken, het bedrijf failliet is."

Zo werden vorig jaar de restanten van de brug opgeblazen:

3... 2... 1...: Morandi-brug in Genua nu echt helemaal weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl