Armand Marchant AFP

Zelden zal een vijfde plaats in het alpineskiën zo bijzonder zijn als die van Armand Marchant. Niet alleen omdat het de beste prestatie ooit is van een Belg tijdens de wereldbeker, maar vooral ook omdat de hoofdrolspeler überhaupt nog kan sporten.

"Mijn dokter noemt mij zijn medisch mirakel", zegt de 22-jarige Marchant als hij na zeven operaties en bijna drie jaar revalidatie zijn rentree maakt. "Ik sta weer op de ski's, misschien wel sterker dan ooit."

Drie jaar geleden, om precies te zijn 7 januari 2017, beleeft Marchant een verschrikkelijke dag. Tijdens een training van de reuzenslalom in Adelboden komt hij hard ten val. "Ik gleed, gleed en bleef maar naar beneden glijden", herinnert hij zich nog van dat moment.

Noodlot

Destijds was Marchant al de eerste Belgische alpineskiër die wereldbekerpunten scoorde. In december 2016 werd hij achttiende op de slalom in Val d'Isere.

Een mooie toekomst lijkt in het verschiet te liggen voor de dan pas achttienjarige Belg uit Thimister, een kilometer of tien ten zuiden van Limburg. Totdat het noodlot in Zwitserland toeslaat. Hoewel zijn scheenbeen op meerdere plaatsen gebroken is, blijft Marchant positief.

Het been van Armand Marchant na een van zijn vele operaties:

"Mijn prestatie in Val d'Isère heeft me verteld dat er veel mogelijk is. Dat moment van gelukzaligheid heb ik bij mijn zware revalidatie altijd voor ogen gehouden. Daar putte ik kracht uit."

In november 2019 maakt Marchant zijn rentree in de wereldbeker. Hij skiet meteen in de punten en wordt 28ste. Drie weken later, in het Franse Val d'Isère, doet de Belg het nóg beter: achttiende.

Sneller dan de winnaar

Op de Crveni Spust piste in Zagreb lukt nu bijna alles. Na de eerste run staat Marchant twintigste en mag hij als elfde naar beneden in de tweede run. En daarin zet hij de snelste run neer: 58,66 seconden. Sneller dan de winnaar van de dag, de Fransman Clement Noel.

Marchant is in Zagreb ook ruim sneller dan de olympisch kampioen op de slalom, de Zweed André Myhrer. De verrassende kampioen, toen Marchant de Spelen tot zijn grote verdriet moest missen. Maar ook die droom lijkt nu weer reëel, over twee jaar in Peking.

STER reclame