De mannen en vrouwen op het podium bij de NK shorttrack
NOS Schaatsen

Veelvraat Schulting pakt nationale shorttracktitel, Roes verrast bij de mannen

Suzanne Schulting heeft op de NK shorttrack de allroundtitel veroverd. In Leeuwarden was ze superieur op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Ook de afsluitende 3.000 meter leek een prooi voor haar te worden, maar een val verhinderde dat.

Schulting, die met de schrik vrijkwam, won de afgelopen jaren drie keer zilver en pakte alleen in 2017 de titel. Bij de mannen eiste Sven Roes verrassend de eindzege op.

"Vorig jaar reed ik een ongelukkig toernooi, dit jaar heb ik niks fout gedaan. Ik heb laten zien wat ik waard ben, al had ik op wat meer tegenstand gehoopt", aldus Schulting.

Veelvraat Schulting: 'Ik had op wat meer tegenstand gehoopt'

De favoriete begon goed aan de dag op de 1.500 meter. In de laatste ronde kon een imponerende Schulting gas terugnemen, waarna ze onbedreigd als eerste over de finish kwam.

Rianne de Vries eindigde als tweede. Lara van Ruijven, tweevoudig kampioene allround, eiste de derde plek op.

Bekijk hieronder de finales van de 500, 1.000 en 1.500 meter bij de vrouwen:

Op de kortste afstand bleef ze daarna Yara van Kerkhof en De Vries voor. Titelverdedigster Van Ruijven stelde teleur met een vijfde plek.

De derde afstand van de dag, de 1.000 meter, werd ook een prooi voor de ongenaakbare Schulting. Daarin troefde ze wederom De Vries en Van Ruijven af.

Op de 3.000 meter, de zogeheten superfinale, nam ze een ronde voorsprong, maar na een val zakte Schulting terug naar de zevende plaats. Xandra Velzeboer won daardoor de afstand, maar vormde al geen bedreiging meer voor Schulting. In het eindklassement pakte De Vries zilver, voor Van Ruijven.

Verrassing mannen

Bij de mannen werd de 20-jarige Sven Roes nationaal allroundkampioen. Op de 1.500 meter verraste hij titelverdediger Daan Breeuwsma, die met de tweede plaats genoegen moest nemen. Friso Emons pakte het brons.

Bekijk hieronder de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter bij de mannen:

Op de 500 meter werd Dylan Hoogerwerf Nederlands kampioen. Itzhak de Laat en Jens van 't Wout veroverden zilver en brons.

Breeuwsma, die de afgelopen twee jaar de allroundkampioen was, pakte vervolgens de titel op de 1.000 meter, voor Roes en Emons, waardoor op de 3.000 meter (de superfinale) beslist moest worden wie er met de allroundtitel vandoor zou gaan.

Het slotakkoord bleek voor Roes die achter Jens van 't Wout tweede werd en daarmee het eindklassement als eerste afsloot. Breeuwsma eindigde daarin als tweede, Hoogerwerf als derde.

Schaatsles

Bondscoach Jeroen Otter was onder de indruk van Roes, die niet tot de kernploeg behoort. "Sven gaf tactisch schaatsles. Hij rijdt hier supersterk. Proficiat."

Roes kan nu vrijwel zeker een uitnodiging verwachten voor de resterende wereldbekerwedstrijden. "Ik kan me niet voorstellen dat hij daar niet aan de start staat", voorspelt Otter.

Bekijk hieronder de interviews met Jeroen Otter en nationaal kampioen Sven Roes:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl