Boven de Hofvijver in Den Haag wordt vuurwerk afgestoken
NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkverbod voor consumenten wint aan steun

Een algemeen vuurwerkverbod voor consumenten krijgt steeds meer steun. Uit een representatief onderzoek van bureau Citisens onder 7000 mensen blijkt dat het aantal voorstanders van een vuurwerkverbod nu ligt op 69 procent. Voor de kerstvakantie was dat nog 58 procent. De voorstanders van een verbod zeggen niet meer overlast te hebben gehad. Van de vrouwen is 73 procent voorstander van een verbod, bij de mannen is dat 64 procent.

Daar tegenover staat dat 22 procent het zelf afsteken van vuurwerk een belangrijke traditie noemt. Ook hier zijn de mannen stelliger dan de vrouwen: 27 procent van de mannen hecht aan de traditie, tegen 13 procent van de vrouwen.

Niet goed wijs

De vuurwerkbranche is tegen een verbod op consumentenvuurwerk. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vindt dat niet al het vuurwerk over één kam geschoren moet worden. Legaal consumentenvuurwerk is niet hetzelfde illegaal vuurwerk als cobra's en nitraten. Woordvoerder Marcel Teunissen: "Dat is vuurwerk voor professionals. Mensen denken ten onrechte dat ze er wel mee om kunnen gaan. Dat is gevaarlijk".

De BPN zoekt de oplossing in verbetering van het gedrag van consumenten. "Sommige mensen gaan raar om met vuurwerk. Ze schoppen bijvoorbeeld een cakebox omver of stoppen vuurwerk in hun mond. Dan ben je toch niet goed wijs?"

Ook het gebruik van veiligheidsmiddelen kan beter: "We geven vuurwerkbrillen mee, maar als ik dan van het oogziekenhuis hoor dat bijna alle slachtoffers geen bril droegen, is daar nog veel te winnen". Sinds vorig jaar worden ook standaards meegeleverd voor het afsteken van vuurpijlen en is de branche erop uit om waar mogelijk de producten te verbeteren, aldus Teunissen.

Alleen door professionals

In de eerste dagen van het nieuwe jaar hebben meer dan 50.000 mensen een online petitie ondertekend voor een verbod op consumentenvuurwerk. Daarmee staat de teller op ruim een kwart miljoen, meldt vuurwerkmanifest.nl.

Allerlei maatschappelijke organisaties en particulieren (verzekeraars, politieke partijen, dierenbeschermers, oogartsen) hebben zich bij het initiatief aangesloten. Ze pleiten niet voor een totaal vuurwerkverbod, maar vinden dat vuurwerk alleen mag worden afgestoken door professionals. In het manifest wordt onder meer gewezen op de jaarlijks terugkerende "persoonlijke en maatschappelijke ellende en de materiële schade".

Het online initiatief begon in 2014 en kreeg geleidelijk de steun van tienduizenden mensen.

Verkooprecord

De afgelopen jaarwisseling hebben particulieren voor 77 miljoen euro aan vuurwerk gekocht, een nieuw record. De schade door vuurwerk bedroeg dit keer 15 miljoen euro, meldt het Verbond van Verzekeraars, dat verder sprak van een gemiddelde jaarwisseling.

Bij een brand in een flat in Arnhem, die door vuurwerk werd veroorzaakt, kwamen twee mensen om het leven. Vandaag is ook bekend geworden hoeveel mensen vuurwerkletsel hebben opgelopen: bijna 1300, zo'n honderd meer dan het jaar ervoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl