De dreigbrief die bij Jitty van der Werf werd bezorgd Agractie

De Friese melkveehouder Jitty van der Werf heeft een dreigbrief gekregen op haar thuisadres. In de brief wordt van alle boeren en boerinnen geëist dat ze stoppen met hun protestacties, omdat anders "elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit wordt voor sabotage en zelfs brandstichting".

Van der Werf heeft aangifte gedaan van bedreiging. Het oud-bestuurslid van Farmers Defence Force, een van de drijvende krachten achter de grote protestacties van de afgelopen maanden, is behoorlijk geschrokken van de brief, die al op 24 december werd bezorgd. "Dat ze weten waar ik woon, maakt het extra angstig." Ze krijgt wel vaker post van mensen "die een mening hebben over wat we doen", maar daarin staan doorgaans geen bedreigingen.

Ze vertelt dat ze nu toch nog een keer over haar schouder kijkt als ze in het holst van de nacht naar de stal moet omdat een koe ligt te bevallen. "Je loopt met een bepaalde angst." Ze roept alle boerenbedrijven op om extra waakzaam te zijn en bewakingscamera's te installeren.

Afzender onduidelijk

De politie Noord-Nederland bevestigt de aangifte en onderzoekt de zaak. Wie de afzender van de dreigbrieven is en of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, kan de politie nog niet zeggen.

Ook LTO Nederland heeft de dreigbrief gekregen. De boerenbelangenorganisatie heeft de brief bij de politie en het Openbaar Ministerie gemeld.

Actiegroepen Agractie Nederland en Belangen Agrarysk Fryslân zeggen de bedreigingen serieus te nemen en aangifte te hebben gedaan namens de boeren. Ze roepen alle agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en adviseren ze onder meer camera's te installeren. De groepen zeggen dat ze zich niet laten intimideren en dat ze willen doorgaan met hun acties .

We keuren bedreigingen en geweld af, die passen niet bij de principes van Extinction Rebellion.

woordvoerder Extinction Rebellion

De ondertekenaars, die zich alleen met hun initialen bekendmaakten, zouden vier activistische klimaat- en dierenrechtenorganisaties zijn: Meat the Victims, Extinction Rebellion, Extinction Movement en Dierenbevrijdingsfront.

Een woordvoerder van Meat the Victims weet niets van de brief, zegt hij. Hij vermoedt dat iemand de activisten in een kwaad daglicht wil stellen.

Ook Extinction Rebellion ontkent elke betrokkenheid. "We keuren bedreigingen en geweld af", zegt een woordvoerder. "Ze passen ook niet bij de geweldloze principes van Extinction Rebellion. Goed dat mevrouw Van der Werf aangifte heeft gedaan en ik hoop dat de politie de daders vindt." Bovendien gebruikt de beweging zelf niet de afkorting ER, maar XR, zegt hij.

STER reclame