De brandweer kon niet voorkomen dat het apenverblijf in de Krefeld Zoo afbrandde
NOS NieuwsAangepast

Drama in Duitse dierentuin, veel dieren omgekomen in apenverblijf

In de dierentuin van Krefeld, net over de grens ten oosten van Venlo, heeft een grote brand gewoed. Volgens de Zoo Krefeld zijn alle dieren, op twee chimpansees na, omgekomen in het apenverblijf. Het naastgelegen gorillaverblijf bleef gespaard.

"Een ongelofelijk drama heeft ons kort na middernacht getroffen", schrijft de dierentuin op Facebook. De politie meldt dat er minstens dertig dieren zijn omgekomen.

De oorzaak van de brand is waarschijnlijk een wenslampion. Daarvan zijn er meerdere gevonden in het apenverblijf. Dit soort papieren lampions is sinds 2009 verboden vanwege brandgevaar, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Volgens de website verbleven in het Tropische Apenhuis behalve chimpansees, klauwaapjes en orang-oetans ook vogels en knaagdieren. Het gebouw van 2000 vierkante meter is volgens de dierentuin "tot de grond toe afgebrand".

De directeur is aangeslagen door de gebeurtenis. Op een persconferentie vertelde hij dat twee chimpansees de brand hebben overleefd:

Drama in Duitse dierentuin, minstens dertig dieren omgekomen

De gorilla's in het verblijf ernaast hebben geluk gehad. "Kidogo en zijn familie maken het goed", schrijft de dierentuin. Mannetjesgorilla Kidogo leeft samen met zes andere.

De dierentuin blijft vandaag gesloten vanwege de tragedie. Talloze mensen en organisaties hebben de zoo hulp aangeboden. De dierentuin laat weten daar dankbaar voor te zijn. "Maar begrijp alsjeblieft dat we nog in shock zijn en niet precies kunnen zeggen waar hulp nodig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl