1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Inter Visual Studio
NOS NieuwsAangepast

Historische molen in Bovenkarspel uitgebrand, 'dan schrompelt je hart ineen'

In het Noord-Hollandse Bovenkarspel is een molen uit 1848 door brand verwoest. De brandweer zegt dat al snel bleek dat de graanmolen niet meer te redden was. Volgens eerste molenaar Johan Ooijevaar is het vuur waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk.

De molenaar werd gisteravond gebeld over de brand. "Ik geloofde het eerst niet, dus ik fietste er snel heen. Door de mist dacht ik eerst nog dat het meeviel. Maar toen kwam ik dichterbij en zag de rode gloed. En dan schrompelt je hart ineen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bekijk hier beelden van de brand:

Molen Bovenkarspel verwoest door brand

De historische molen Ceres was aan het eind van de vorige eeuw gerestaureerd en maalde nog tarwe en spelt voor een zorgbakkerij in de buurt. Het was ook een trouwlocatie voor de gemeente Stede Broec, waar Bovenkarspel onder valt, zegt Ooijevaar. "Voor 20-2-2020 stond het eerste trouwtje weer. Dat soort dingen beginnen nu door te dringen."

We moeten hem gewoon weer opbouwen. Dit is zo'n triest gezicht.

Eerste molenaar Johan Ooijevaar

Vuurwerk is volgens de molenaar dus vrijwel zeker de oorzaak. "In de straat ernaast waren jongens om 21.30 uur bezig met vuurwerk en buren kregen al neerdalende vuurpijltjes tegen de ramen. Als zo'n pijltje eenmaal in het riet komt, gaat het heel snel."

Ondanks de grote schade ziet Ooijevaar kansen om de molen te herbouwen. "De brandweer zei vannacht dat het karkas nog overeind stond. Ze zeiden dat we mazzel hadden dat het riet er zo snel vanaf is gevallen, waardoor ze het raamwerk konden behouden."

Ook de molenas en het wiekenkruis, waar de vier wieken aan vastzaten, lijken gespaard. "Dat zijn dingen in een molen waar je erg zuinig op moet zijn", zegt Ooijevaar. "We moeten hem gewoon weer opbouwen. Dit is zo'n triest gezicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl