NOS Nieuws

ProRail doet aangifte tegen VPRO vanwege spoorloper Geert Mak

Spoorbeheerder ProRail gaat aangifte doen tegen de VPRO. In de nieuwe televisieserie In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt is te zien hoe presentator Geert Mak over het spoor loopt. Dat gebeurt in de eerste paar minuten van de eerste aflevering, waarin Mak de nieuwe serie introduceert bij de kijker.

ProRail zegt dat daarmee de suggestie wordt gewekt dat spoorlopen de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het niet, benadrukt woordvoerder Aldert Baas: "Spoorlopen is gevaarlijk en verboden".

De bewuste aflevering is al uitgezonden op televisie, maar nog online terug te zien. ProRail wil dat daar de beelden van het spoorlopen uit verwijderd worden en zegt daarom een dezer dagen aangifte te zullen doen.

De VPRO heeft inmiddels in een verklaring op de website excuses aangeboden. Daarin staat onder meer dat de omroep zich te laat heeft gerealiseerd dat spoorlopen niet mag zonder toestemming. Ook staat bij de eerste aflevering die online te zien is nu een waarschuwing waarin kijkers worden opgeroepen niet het voorbeeld van Mak te volgen omdat "spoorlopen zeer gevaarlijk is".

Een VPRO-woordvoerder zegt dat de omroep verder niet van plan is om de bewuste aflevering aan te passen of de beelden van de spoorlopende Geert Mak eruit te knippen. Zowel de VPRO als ProRail zegt nog met elkaar in gesprek te zijn over de kwestie.

Overigens won Geert Mak in 2004 de NS-Publieksprijs voor zijn boek In Europa - Reizen door de twintigste eeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl