De kustwacht komt langszij
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Urker vissers redden 21 migranten op zee: 'Bootje stond al half onder water'

Urker vissers hebben gisteravond op Het Kanaal bij de Franse havenstad Duinkerke 21 migranten gered. Onder hen waren een peuter en een baby. De migranten probeerden met een klein bootje van Frankrijk naar Engeland te komen, maar kwamen in de buurt van Duinkerke in de problemen.

De Franse kustwacht ontving rond 21.15 uur een noodsignaal van het schip. Omdat de kotter 'Hennie' van de Urker vissers het dichtst in de buurt was, werd de bemanning gevraagd hulp te bieden.

De Urker vissers gingen zoeken en lokaliseerden het bootje.

Toen ze een baby en peuter in de armen geduwd kregen, maakte dat veel indruk, vertellen de vissers:

Stoere Urker visser met brok in de keel en peuter op zijn arm

"Het was midden in de nacht en je ziet helemaal niks", vertelt schipper Tiemen Klaas Wezelman in het radioprogramma Nieuws en Co. Hij was onderweg om de laatste lading vis van het jaar te lossen, toen de kustwacht contact opnam. Met zijn mannen probeerde hij het scheepje te lokaliseren. "Op de doorgegeven positie bleken ze niet meer te zijn. Het stroomde zo hard dat ze al een stuk waren afgedreven."

Als we te laat waren geweest, waren die mensen misschien wel verdronken.

Schipper Tiemen Klaas Wezelman

Een lampje van de telefoon van een van de opvarenden bleek de redding. "Iemand van de bemanning zag een lichtje knipperen. Zo hebben ze ons ingeseind." De opvarenden waren er volgens Wezelman niet goed aan toe. "Het bootje stond al half onder water. Twintig man, op een piepklein bootje, allemaal op elkaar gedrukt", beschrijft hij.

De opvarenden, die nat en koud geworden waren, werden aan boort van de kotter van Wezelman gehesen. "Als we te laat waren geweest, waren die mensen misschien wel verdronken."

Bekijk hier beelden van de reddingsactie.

Vissers uit Urk redden migranten van zee

De bemanning op de kotter, die vaart onder de Belgische vlag, heeft de migranten korte tijd aan boord gehad. De reddingsbrigade van Duinkerke heeft ze vervolgens teruggebracht naar het vasteland. Alle migranten waren licht onderkoeld geraakt.

"Als je die moeder met d'r baby ziet, gaat dat wel door merg en been", zegt Wezelman. "Je hoort het altijd op het nieuws maar nu zie je het zelf. Dan sta je wel op je benen te trillen. De mensen in het bootje hadden nog veertig mijl te gaan richting Engeland. Ze wisten niet waar ze aan begonnen waren."

Volgens de vissers komen de migranten uit Irak, meldt Omroep Flevoland.

De boot van de 21 vluchtelingen

Advertentie via Ster.nl