Svante Thunberg met zijn dochter Greta
NOS Nieuws

Vader Greta Thunberg: 'Ik zag het niet zitten dat ze actie ging voeren'

De vader van de 16-jarige Greta Thunberg vond het destijds "geen goed idee" dat zijn dochter actie zou gaan voeren voor het klimaat. Toch heeft het klimaatstaken haar veel goed gedaan, zegt Svante Thunberg in een interview met de BBC.

"Je dochter die zichzelf in de frontlinie werpt om zo'n groot vraagstuk als klimaatverandering aan te pakken. Dat wil je als ouder niet", aldus Greta's vader. De familie van Thunberg is in Zweden weliswaar bekend - haar vader is acteur en haar moeder operazangeres - maar ze spraken zich voorheen nauwelijks uit over hun dochter.

Nu doet hij dat wel in een radio-interview. Daarin vertelt Svante Thunberg onder meer dat zijn dochter, die asperger heeft, vroeger te kampen had met depressies. "Ze at en praatte niet meer. Ze ging niet meer naar school en zat een jaar thuis. Het was een nachtmerrie voor ons als ouders."

Greta kwam er volgens haar vader bovenop toen ze begon met actievoeren. "Ineens kon ze dingen aan die ze daarvoor niet deed. Ze is nu bekend, maar voor mij heeft dit haar tot een normaal kind gemaakt, ze is gelukkig. Ze danst en lacht veel."

Greta Thunberg sprak in september aan het begin van de klimaattop in New York:

'We laten jullie hier niet mee wegkomen, hoe durven jullie'

Dat Greta door haar ouders erg wordt beïnvloed, is niet waar, zegt Svante. Volgens haar vader is het juist andersom: "We zijn gestopt met vliegen. Mijn vrouw moest daarom haar carrière omgooien. Dat deed ze niet om het klimaat te redden, maar om haar kind te redden. Toen we die veranderingen maakten, zagen we hoe ze [Greta] daarvan groeide, hoeveel energie ze ervan kreeg."

Lachen om Trump

Afgelopen jaar sprak de Zweedse scholiere onder meer voor het Amerikaanse Congres over klimaatverandering, werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en werd ze door weekblad Time gekozen tot Persoon van het jaar. Toch maakt haar vader zich dikwijls zorgen over Greta, vooral vanwege de negatieve reacties die zij krijgt.

Zo noemde president Bolsonaro van Brazilië haar een "snotaap" en schreef de Amerikaanse president recent op Twitter: "Greta moet haar woede onder controle zien te krijgen en daarna naar een ouderwets goede film gaan met een vriend. Chill Greta chill!"

Om die reacties moet ze vooral lachen, zegt vader Svante. Zelf zegt de activiste tegen de BBC: "Die aanvallen van president Trump zijn grappig, ze betekenen niks. Maar ze laten wel iets zien, namelijk dat hij bang is voor jongeren die voor verandering zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl