Een vrachtwagen die op waterstof rijdt van het bedrijf Holthausen uit Hoogezand
NOS NieuwsAangepast

87 miljoen euro voor groene innovaties in bouw en transport

Het bedrijfsleven, het kabinet en de EU trekken samen 87 miljoen euro uit voor innovaties die goed zijn voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Het geld is bedoeld om innovaties die nog niet op de markt zijn sneller beschikbaar te krijgen. Dat is goed voor het terugdringen van de CO2- en stikstofuitstoot en biedt ook kansen aan bedrijven, zegt minister Van Veldhoven van Wonen en Milieu.

"Het geld gaat naar ondernemers die graag willen innoveren, maar een zetje nodig hebben om een investering te kunnen doen. Wij ondersteunen hen graag door dat kleine financiële zetje te geven", zei Van Veldhoven in het NOS Radio 1 Journaal.

Het kabinet stelt 34,5 miljoen euro beschikbaar, betrokken bedrijven 47 miljoen en de EU 5,9 miljoen. "Ik ben blij dat we samen bijna 90 miljoen kunnen investeren", zei Van Veldhoven. "We zien dat dat goed is voor Nederland, maar je ziet ook dat het een kans kan zijn voor de bedrijven die de technologie ontwikkelen. Er zal ook uit andere landen vraag komen naar dit soort technologie."

Waterstof

Als voorbeeld noemt Van Veldhoven een transportbedrijf in Rotterdam dat een zware kraanwagen en oplegger voor stenen op stroom wil laten rijden in plaats van op diesel. Ze worden uitgerust met mobiele laders die tijdens het laden en lossen snel opgeladen kunnen worden, zodat ze een grote actieradius hebben.

Een ander voorbeeld is een bedrijf in Hoogezand dat veegwagens bouwt. De klant kan kiezen voor een waterstof- of een batterij-variant. Begin 2021 gaan in Groningen en Rotterdam de eerste wagens rijden.

De 87 miljoen euro wordt verdeeld over 43 projecten in de scheepvaart, de bouw en het wegtransport. Ook gaat er geld naar laadpalen en nieuwe waterstoftankstations in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

In 2017 ging een soortgelijk project van start. Toen werd 76 miljoen euro over 33 projecten verdeeld. Daarmee werden ook de eerste waterstofstations gerealiseerd. "Nu zijn we best wel gewend aan het idee dat in Nederland straks overal waterstoftankstations gaan komen", zei Van Veldhoven. "Zo zie je dat een subsidie echt kan helpen om een techniek volwassener te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl