NOS NieuwsAangepast

Telecombedrijven krijgen miljoenenboete vanwege onduidelijke websites

Telecombedrijven KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone krijgen miljoenenboetes opgelegd door toezichthouder ACM. De bedrijven worden beboet voor de onjuiste en onvolledige info over hun telefoonabonnementen voor consumenten op hun websites.

De vier telecombedrijven verkopen telefoonabonnementen via de website. De informatie moet juist en volledig zijn zodat consumenten goed kunnen vergelijken en een keuze kunnen maken. De bedrijven verzaakten in de voor consumenten noodzakelijke informatie.

T-Mobile krijgt de hoogste boete: 3,9 miljoen euro. KPN moet 3,4 miljoen euro betalen, Vodafone 3,1 miljoen en Tele2 2,7 miljoen euro.

Onduidelijke prijzen

De ACM verwijt de telecomproviders vooral onduidelijk te zijn over de prijzen. De toezichthouder kreeg klachten binnen over onverwacht hoge kosten en telefoonrekeningen.

Aangezien mensen hun keuze voor een telecomprovider voornamelijk maken op basis van de prijs treedt de ACM streng op. "De website is een belangrijk kanaal waarmee telecomaanbieders communiceren met consumenten. Onjuiste of onvolledige informatie kan bovendien leiden tot oneerlijke concurrentie", zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid bij de ACM.

De telecombedrijven krijgen de boetes onder meer opgelegd voor onduidelijke info over de eenmalige kosten bij een aanbieding, en voor de onjuiste vermelding dat databundels, bel- en sms-bundels 'onbeperkt' zijn.

Disproportioneel

De telecombedrijven laten in een reactie weten het niet eens te zijn met de opgelegde boetes. Vodafone noemt de hoogte van de boete "disproportioneel". T-Mobile zegt het "fundamenteel oneens" te zijn met het besluit van de ACM "en de onderbouwing daarvan". KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 zeggen tegen het besluit in beroep te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl