NOS Voetbal

En toen had Marianne Timmer ineens Louis van Gaal aan de lijn

Hoe was de sfeer in de kleedkamer van Oranje tijdens het WK 2010? Wat is het verhaal achter de gouden olympische medailles van Marianne Timmer? En hoe ging het verplichte vertrek van Guus Hiddink bij de KNVB?

In de NPO Radio 1-serie Sport Wintergasten van NOS Langs de Lijn gaat presentator Robbert Meeder een openhartig gesprek aan van een uur, met respectievelijk Kees Jansma, Marianne Timmer en Guus Hiddink.

Ze praten over sport, maar ook over het leven, hun inspiratie en moeilijke momenten, aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Vandaag trapt de serie af.

NOS
Kees Jansma (r) in gesprek met presentator Robbert Meeder

Kees Jansma: sportjournalist en voormalig perschef van het Nederlands elftal

Het gesprek met Jansma gaat over zijn tijd als verslaggever van Studio Sport, de Elfstedentocht, het WK 2010, een Songfestival-avond met Louis van Gaal en het standaard bakje koffie met Wesley Sneijder, met wie hij een bijzondere band onderhoudt.

"Het is een leuk baasje. Een intelligente man met veel kanten. Sentimenteel, avontuurlijk, ongelukkig, ongeduldig, ongedurig. Het zit allemaal in Wesley Sneijder."

"We hadden al snel een klik met elkaar. Dat wil trouwens niet zeggen dat we het altijd over alles eens zijn. We stonden ook vaak recht tegenover elkaar. Ik ben iets groter dan hij, dus dan won ik."

"Hij is 's ochtends altijd om zeven uur, half acht klaarwakker. Dan zei ik dat hij eens wat langer moest blijven liggen, maar dat gaat bij hem gewoon niet. Hij is altijd bezig met iets. Er zit nooit rust in dat lijfje."

"Vandaar dat we dan 's ochtends vroeg op een terras in Rio de Janeiro, ergens in China of in Noordwijk zaten. Dan namen we altijd de actualiteit door. Onze actualiteit."

"Ik vind hem nog steeds onderschat als voetballer. Dat komt ook omdat hij veel in de boulevardpers is geweest en dat leidt af. Er gaat nooit meer iemand tot 134 interlands komen."

Uitzenddatum gesprek Jansma: zondag 29 december tussen 18.00 uur en 19.00 uur.

NOS
Marianne Timmer in gesprek met presentator Robbert Meeder

Marianne Timmer: oud-schaatsster, wereldkampioene sprint en drievoudig olympisch kampioene

Het gesprek met Timmer gaat onder meer over opgroeien op een schapenboerderij, de vroege dood van haar vriendin en collega-schaatsster Renske Vellinga, onrecht, het fatale ongeluk van prinses Diana en de vele medailles van Timmer.

"Toen ik goud won op de Olympische Spelen van 2006 in Turijn, was mijn partner Henk Timmer er niet bij. Toen ik hem belde, zei ik tegen hem dat het toch wel mooi zou zijn als hij bij de huldiging, een dag later, kon zijn."

"Maar Henk was met AZ in voorbereiding op een belangrijk Europees duel. Hij stelde voor dat als ik echt wilde dat hij naar Italië zou komen, ik zelf maar even de trainer moest bellen."

"Dus ik bel op: 'Dag meneer Van Gaal, ik heb net goud gewonnen en ik zou het leuk vinden als Henk morgen bij de huldiging kan zijn'. Vervolgens hoorde ik aan de andere kant: 'Oh, vind jij dat?'. Louis ging er even over nadenken."

"Uiteindelijk mocht Henk even weg uit Alkmaar om naar mijn huldiging te komen. Tot op de dag van vandaag ben ik Louis van Gaal daar dankbaar voor."

Uitzenddatum gesprek Timmer: zondag 5 januari tussen 14.00 uur en 15.00 uur.

NOS
Guus Hiddink (r) vertelt over zijn loopbaan

Guus Hiddink: oud-voetballer en coach van onder meer PSV, Real Madrid, Chelsea en het Nederlands elftal

Het gesprek met Hiddink gaat onder meer over zijn loopbaan als speler, zijn succesvolle tijd als bondscoach van Zuid-Korea, het gebrek aan leiderschap in Nederland en over zijn ontslag bij Oranje in 2015.

"Toen toenmalig directeur Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma aankwamen, voelde ik totaal niet aankomen dat het een slechtnieuwsgesprek ging worden."

"We hadden van tevoren nog een kopje koffie op het terras gedronken. Toen kwam de kamer vrij, zijn we gaan zitten en kreeg ik de mededeling dat ik niet meer op de bank zou zitten."

"Ik was enorm boos en ben meteen weggelopen. Einde gesprek. Ik ga dan niet smeken of ze het alsjeblieft willen terugdraaien. Maar ik vond dat wel heel zwaar. In mijn eigen beleving waren we net goed bezig. Dan denk je: kom op, mannen."

"Ik vond het ook erg jammer, want ik wilde na veel jaren in het buitenland graag nog mijn aandeel hebben in het Nederlandse voetbal. Dan zou ik twee jaar in de overgangsfase als bondscoach fungeren en daarna had ik me graag met de jeugd bij de KNVB bemoeid."

Uitzenddatum gesprek Hiddink: zondag 5 januari tussen 18.00 uur en 19.00 uur.

Advertentie via Ster.nl