NOS Wielrennen

Wielertalent Wiebes wil niet meer voor ploeg rijden: 'Dan ga ik wel kickboksen'

Wiebes: 'Of half jaar niet fietsen of naar andere ploeg'

Wielrenster Lorena Wiebes is een van de grootste talenten van ons land, maar de kans is groot dat de Nederlands kampioene van 2019 een groot deel van aankomend seizoen niet op de fiets zal zitten.

De 20-jarige Wiebes is namelijk in een conflict verwikkeld met haar ploeg Parkhotel Valkenburg. Daar tekende ze vorig jaar nog een contract tot eind 2021, maar de renster heeft, na een zeer succesvol jaar waarin ze onder meer twee etappes won in de Boels Ladies Tour en de wegwedstrijd bij de Europese Spelen op haar naam schreef, andere ambities en wil graag de overstap maken naar een grotere ploeg.

"Ik wil graag een stap hogerop en er zijn ook gesprekken geweest met Parkhotel. Dat heeft zo lang geduurd dat de band met het management van de ploeg zodanig is verbroken dat ik niet meer voor die ploeg wil rijden", verklaart Wiebes, die tot talent van het jaar werd uitgeroepen en nummer één staat op de wereldranglijst. "Het liefst wil ik voor 1 januari duidelijkheid."

Wiebes wil niet meer voor Parkhotel rijden: 'Dan ga ik wel kickboksen'

Die datum is belangrijk, omdat tot 1 januari de wielrenners en -rensters hun ploeg kunnen verruilen voor een nieuwe. Mits er geen doorlopend contract is, wat bij Wiebes wel het geval is. De renster heeft dus nog vier dagen om uit de impasse te komen met haar ploeg. En anders zal ze zes maanden moeten wachten om weer op de fiets te kunnen stappen.

Vanaf 1 juni 2020 dient zich namelijk weer een nieuwe mogelijkheid aan om van ploeg te veranderen. "Er zijn dus twee opties voor mij; of een half jaar niet fietsen of toch nog overstappen naar een andere ploeg", is Wiebes realistisch.

"De kans is dus groot dat ik straks niet meer fiets, omdat ik niet meer voor Parkhotel wil rijden. Het duurt inmiddels zo lang dat ik verder ben gegaan. Het is jammer dat het zo gelopen is", aldus de renster die nu voornamelijk ook nog in gesprek is met de internationale wielerunie UCI over een mogelijke overstap naar een andere ploeg. De huidige UCI-reglementen voorzien daar namelijk niet in, maar Wiebes hoopt toch op een uitzondering.

Lorena Wiebes temidden van Marianne Vos (L) (tweede) en Amy Pieters (derde) tijdens de huldiging van de wegwedstrijd vrouwen van het NK wegwielrennen.

Parkhotel betreurt de hele gang van zaken, maar houdt Wiebes wel aan haar contract. "Na een zeer succesvol jaar, en een contractverlenging met Wiebes, hebben we investeringen gedaan richting het nieuwe seizoen. Dat dit nu last minute gewijzigd is, is iets waar we goed over na moeten denken en niet zomaar gaan opgeven. Het is belangrijk dat het hele team kan bouwen op de contracten die worden afgesloten", aldus manager Esra Tromp.

"Na zo'n superseizoen hebben wij nog heel veel vertrouwen in een samenwerking met Lorena. Dat dat niet wederzijds is, is heel teleurstellend."

Kickboksen

Ondanks het mogelijke vooruitzicht van een half jaar zonder fiets, blijft Wiebes wel optimistisch. "Misschien ga ik wel kickboksen dan. Dat vind ik ook leuk."

"Het is wel de bedoeling dat ik dan in juni weer terugkom. Of ik al een andere ploeg heb? Ik zou kunnen tekenen bij een ploeg, maar welke dat is, zien we dan wel", is ze geheimzinnig over haar toekomst.

'Heel jammer'

Haar ploeg Parkhotel benadrukt echter dat ook vanaf 1 juni volgend jaar niet zomaar een overstap is gemaakt. Want ook in die periode staat Wiebes nog officieel onder contract bij de ploeg.

"Het zou ook slecht zijn voor haar ontwikkeling als ze geen wedstrijden gaat rijden", kijkt Tromp vooruit op de mogelijke consequenties na 1 januari. "Dat is niet onze bedoeling en zou heel jammer zijn", aldus de teammanager die nog altijd hoop houdt op een oplossing met Wiebes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl