RTV Noord
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Op vuurwerkjacht in Duitsland: 'Het lijkt wel oorlog bij de supermarkt'

Nederlanders zijn vandaag massaal de grens overgegaan om in Duitsland vuurwerk te kopen. Nederlandse vuurwerkverkopers lopen naar schatting 15 procent van de omzet mis door het vuurwerktoerisme bij de oosterburen.

In tegenstelling tot hier is het vuurwerk in Duitsland gewoon in de supermarkt te koop. Er gelden minder stringente veiligheidseisen en veel vuurwerk is beduidend goedkoper dan in Nederland.

"Het lijkt wel oorlog", meldt een verslaggever van RTV Oost over de situatie bij de Lidl in Gronau. Er staan lange rijen voor de kassa's. Ook bij de andere supermarkten in het Duitse grensstadje vlakbij Oldenzaal puilen de winkels uit met klanten die de schappen met vuurwerkdozen leeghalen. Er staan zelfs mensen bij opslagruimten van supermarkten waar de winkelschappen al leeg zijn.

Tweetalige bordjes

Het beeld is bij bijna elke Duitse supermarkt in de grensstreek met Nederland hetzelfde. Ook in het veel noordelijker gelegen Bunde of in Kranenburg bij Nijmegen staan de parkeerterreinen bomvol met Nederlandse kentekens.

De bordjes in de winkels zijn tweetalig. Bij de uitgang duwen Nederlanders hun volgeladen wagentjes naar hun auto op het parkeerterrein.

RTV Noord
In de rij onder de tweetalige bordjes

Bij de Aldi in Bunde laadt een Nederlander voor 300 euro aan vuurwerk in de kofferbak. "Dit is voor drie personen redelijk normaal", zegt hij bij RTV Noord. "Het is maar een keer per jaar, hè?"

Het invoeren van buitenlands vuurwerk naar Nederland is verboden. Maar in de praktijk controleert de Nederlandse politie alleen op grote partijen, van meer dan 25 kilo. "We houden dynamische verkeerscontroles", zei een politiewoordvoerder tegen RTV Noord. "Dat houdt in dat we rondrijden en letten op auto's. Als ze volgeladen zijn met vuurwerk, gaan ze er waarschijnlijk bij het eerstvolgende tankstation af voor een controle."

"Ik heb het niet nagewogen", zegt een Nederlander in Bunde. Zijn kofferbak puilt uit met Duits vuurwerk. "Maar als we worden aangehouden dan doet justitie dat wel."

Tussen de suiker en het wasmiddel

Jasper Groeneveld van Lesli, de grootste vuurwerkimporteur van Nederland, weet niet hoeveel geld zijn leden mislopen door de Duitsers. "Voorlopig schatten we het op 15 procent van onze omzet", zegt hij, "Dat doe ik aan de hand van de beelden die ik zie, de wachtrijen en de logistieke operatie aan de Duitse zijde. Ze hebben de bevoorrading de laatste jaren opgeschaald. Tot voor kort was het zo dat ze één keer werden bevoorraad met vuurwerk. Nu worden de winkels aan de grens meerdere keren bevoorraad."

"Europa meet met twee maten", aldus Groeneveld. "Wij moeten een opslag hebben met wanden die een uur brandwerend zijn, sprinklers, noem maar op. In Duitsland ligt het vuurwerk gewoon in de schappen. Tussen de pakken suiker en het wasmiddel."

Er is nu vuurwerk dat minder belastend is voor het milieu, omdat er geen plastic meer in zit:

Vuurwerkverkoop gestart: 'Elk jaar komen er weer nieuwe lijnen bij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl