Vuurwerkverkoop in Rijswijk
NOS Nieuws

Vuurwerkverkoop begonnen, gratis bril en aansteeklont

De vuurwerkverkoop is begonnen. Zaterdag, maandag en dinsdag kunnen de rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk voor de jaarwisseling gekocht worden. Op zondag mag dat niet.

Verkopers moeten dit jaar verplicht gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten meegeven. Ook moeten ze instructie geven over hoe het vuurwerk veilig wordt afgestoken. Dit jaar mag voor het laatst vuurwerk in de zwaarste categorie worden afgestoken. Groot vuurwerk zoals Chinese rollen en honderdduizendklappers zijn vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden.

"Drukke periode"

Een van de verkooppunten die vanochtend opengingen, is bloemenstudio Floral Design in Rosmalen. "We bereiden ons voor op hopelijk een eerste drukke verkoopdag", zegt eigenaar Hans Jonkergouw, voor wie het de laatste weken van het jaar behoorlijk aanpoten is. "Als bloemist is de kerstperiode sowieso het drukst en met kerst gaan we over op vuurwerk. Het is druk, maar leuk om te doen."

Dit jaar is het nieuw in het assortiment, maar Jonkergouw denkt dat volgend jaar de 'ecopijl' de nieuwe trend gaat worden:

Vuurwerkverkoop gestart: 'Elk jaar komen er weer nieuwe lijnen bij'

Dat de Chinese rollen na dit jaar niet meer verkocht mogen worden, snapt Jonkergouw niet. "Het verbod stimuleert mensen straks om die rollen via andere kanalen te kopen. En dat is veel gevaarlijker en veroorzaakt meer overlast dan het consumentenvuurwerk." Hij verwacht dat het zware vuurwerk dit jaar extra ingeslagen zal worden.

Op de laatste dag van het jaar verwacht Jonkergouw de grootste drukte. "Dan komen mensen meestal langs om nog even snel iets te halen. Dan is het in de winkel het drukst."

Lanceerstandaards

De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds vorig jaar een lanceerstandaard meeleveren.

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In steeds meer gemeenten worden vuurwerkvrije zones aangewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl